Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. oktober 2008 kl 22.30 Migrapolis: Der gresset er grønnere

Norsk tv-stjerne i USA

Ewa Da Cruz fra Bergen er tv-stjerne i USA. Her er hun på den røde løperen i Hollywood. (Foto: Scanpix)
Ewa Da Cruz fra Bergen er tv-stjerne i USA. Her er hun på den røde løperen i Hollywood. (Foto: Scanpix)
I kveldens Migrapolis møter vi to nordmenn som har søkt lykken i utlandet – en som skuespiller i USA, den andre som ingeniør i London.

Hver morgen blir bergensjenta Ewa Da Cruz hentet av en sjåfør i en svart, blankpolert limousin som kjører henne på jobb i CBS' studio i Brooklyn. Sånn er hverdagen for en såpestjerne New York.

For Ewa var avgjørelsen om å forlate Norge et spørsmål om muligheter. Og de er flere i USA enn i Norge for en skuespiller, selv om konkurransen er desto hardere.

Audition
Ewa er halvt egyptisk, halvt norsk. Etter endt utdanning ved American Academy of Dramatic Arts gikk hun på en audition til såpeserien "As the World Turns", og fikk en av hovedrollene. Serien har gått på tv i USA hver dag siden 1954 og blir fulgt av millioner av seere.

Innimellom opptakene er det fotografering og nye prøvefilminger. Signering av bilder til fansen er også en del av jobben. Ewa stortrives, selv om hun savner familien i Bergen.

- Jeg kan bli kalt inn til audition for spesifikke roller. For eksempel hvis de trenger en russisk jente, eller en spansk. Med mitt utseende kan jeg passere som så mangt, forteller Ewa. - Men heldigvis har jeg ikke blitt typecastet så mye.

Rett etter opptakene med Migrapolis i New York landet Ewa en rolle i en film med Demi Moore. Dermed kan det nok hende familien i Bergen må vente enda en stund før de får henne hjem.

Fra Stovner til London
Stovnergutten Tayyab Riaz er en annen som har søkt lykken utenfor Norge.

- Å være mørkhudet og få jobb er mye lettere i England enn i Norge, sier Tayyab. For ni år siden forlot han Oslo til fordel for London. Det angrer han ikke på.

Tayyab er ingeniør. Det er en ettertraktet yrkesgruppe både i Norge og i resten av verden. Men etter å ha sett den ene etter den andre i kullet skaffe seg jobb, samtidig som han selv fikk stadig nye avslag, måtte Tayyab tenke nytt. Han flyttet til en tante i London.

Ironisk nok fikk han den første jobben i England fordi han kunne norsk. Han skulle jobbe for et firma mot det skandinaviske markedet. I dag arbeider han for Reuters, og blir stadig kontaktet av andre med lignende bakgrunn som vil søke seg ut av Norge.

Nå er han gift med en engelsk-pakistansk kvinne og har tre sønner å ta vare på. De har ingen umiddelbare planer om å flytte.

- Det er enklere å være muslim i England enn i Norge, sier Tayyab. Arbeidsgiveren tilrettelegger blant annet for at han skal kunne be på jobben.


Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900info@nrk.no
LENKER
  • Hjemmeside