Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. desember 2010 kl 14.55 Filmklassiker: Pan

Kjærlighetens galskap


Da den unge Edvarda (Sofie Gråbøl) kommer til en liten landsby på kysten av Nordland for å besøke noen slektninger, faller hun for en løytnant ved navn Thomas Glahn (Lasse Kolsrud). Det oppstår raskt følelser mellom de to. Men lidenskapen er ikke ukomplisert.

Det er sommer, og løytnant Glahn har slått seg ned i utkanten av Sirilund, et fiske- og handelssted på nordlandskysten. Glahn streifer rundt og jakter, eller han ligger på ryggen og lytter, og føler en inderlig samhørighet med naturen. Lykken forsterkes da Edvarda kommer til landsbyen.

Idealer og virkelighet
Men Glahn kan ikke leve opp til det idealiserte bildet Edvarda har av sin drømmemann. Hennes brå og irrasjonelle svingninger gjør Glahn forvirret, sår og gjenstridig. Begge er sterke i viljen, og den gryende kjærligheten bringer fram en merkelig atferd hos dem begge. Sakte men sikkert utvikler kjærligheten seg til forakt, og i stedet for å gjøre alt de kan for å glede hverandre, gjør de alt de kan for å såre den andre psykisk.

Fra kjærlighet til hat
Dette klarer de begge to utmerket, og det som begynte som en kjærlighetshistorie, snus til en hjerteskjærende fortelling om to mennesker i ruin.

"Pan" handler om hva som rører seg i menneskesinnet, og skildrer konflikten mellom natur og sivilisasjon.

Sendt tidligere.


Dansk/norsk spillefilm fra 1995
Originaltittel: Pan (1995)
Manus og regi: Henning Carlsen (basert på Knut Hamsuns roman "Pan")
I rollene: Lasse Kolsrud (Lt. Thomas Glahn), Sofie Gråbøl (Edvarda Mack), Bjørn Sundquist (Herr Mack), Anneke von der Lippe (Eva), Per Schaaning (Doktor)
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900