Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. april 2003 kl 22.30 Lydverket

Produsentenes makt

Programlederne Rune Nilson og Siri Høstmælingen har snakket med verdens og Norges mest kjente produsenter. (Foto: Nina Ruud)
Programlederne Rune Nilson og Siri Høstmælingen har snakket med verdens og Norges mest kjente produsenter. (Foto: Nina Ruud)
U2-produsent Daniel Lanois er opptatt av magien i studio, mens hitmaskinen Pete Waterman først og fremst tenker på hva som selger plater. I kveldens produsent-spesial treffer du dem begge. "Lydverket" har også møtt The Neptunes, verdens hippeste produsentteam akkurat nå, samt de to norske gutta bak platene til blant andre Kaizers Orchestra, Sondre Lerche og Ephemera.

Daniel Lanois begynte å produsere og skrive låter allerede som tenåring. Men det var da han fikk besøk av Brian Eno fra Roxy Music, det begynte å ta av for Lanois. Brian Eno syntes han fikk så god kjemi med den unge produsenten at han tok ham med til Irland som co-producer for U2, først på "The Unforgettable Fire", og senere på "The Joshua Tree". Etter å ha fått en Grammy-pris for produksjonen på sistnevnte plate, stod artistene i kø for Daniel Lanois, og etter over 30 år i bransjen har han blant andre Peter Gabriel, Bob Dylan, Emmylou Harris, Willie Nelson og The Neville Brothers på kundelisten.

Daniel Lanois har et lidenskapelig forhold til musikk, og har selv gitt ut tre plater som soloartist. Denne måneden kommer det fjerde soloalbumet "Shine" fra mannen som har bidratt både teknisk og musikalsk på nærmere 100 utgivelser. Programleder Siri Høstmælingen har vært hjemme hos den ydmyke stjerneprodusenten Daniel Lanois i Hollywood.

Pete Waterman
Ydmykhet er ikke det Pete Waterman forbindes mest med, snarere tvert imot. Temperamentet hans er like fryktet som hans selvtillit er ekstrem. Hans behov for å skryte av sine meritter, er like kjent som hans nådeløse opptreden som britisk "Idol"-dommer. Så har også mannen produsert musikk som har solgt i over en halv milliard eksemplarer!

Helt siden han var sjef for produsent- og låtskriverteamet Stock/Aitken/Waterman, som spydde ut hiter på 80-tallet, har han skapt listetopper og stjerner. Ikke minst har han skapt musikk som få kritikere liker. I ukens program blir det mange musikalske smakebiter å enten gremmes over eller minnes med et smil når "Lydverket" møter en svært engasjert Pete Waterman i studioet hans i London.

The Neptunes
Har du sett noe som helst av musikkvideoer det siste året, har du garantert lagt merke til en mann ved navn Pharell Williams rappe og synge sammen med enten Britney Spears, Nelly, Snoop Doggy Dog eller Justin Timberlake. Han er nemlig den ene halvparten av verdens mest ettertraktede produksjonsteam den siste tiden, The Neptunes.

Sammen med makker Chad Hugo har Pharell Williams opparbeidet et eksepsjonelt lydbilde og et enormt kredibelt navn. De har i grunnen bevist så mye gjennom musikken at de ikke bryr seg så mye om hvordan de oppfattes - i for eksempel intervjusituasjoner. "Lydverket" har intervjuet Pharell Williams tre ganger, uten å bli noe særlig klokere på hvordan The Neptunes tenker musikk. Er det faktisk slik at musikk bare er en følelse? Svaret får du i ukens spesialsending.

Norske superprodusenter
Jørgen Træen og Yngve Sætre i Duper Studio i Bergen står bak en hel rekke av Norges mest populære og kritikerroste utgivelser den siste tiden. Både Kaizers Orchestra, Jaga Jazzist, Sondre Lerche, Ephemera, Ralph Meyerz og Magnet er kjente navn på duoens merittliste. Men til tross for suksessen er Duper-gutta kanskje så langt fra kalkulerende hitmakere à la Pete Waterman som det overhodet er mulig å komme.

Programleder Rune Nilson tok turen til Bergen for å sjekke ut studioet hvor så mange bra norske plater er blitt skapt de siste årene. Der fant han et lite studio med mengder av rot og en utrolig barnslig glede over å få drive med musikk. Etter kveldens program er det store sjanser for at ditt syn på norsk musikkindustri enten er fullstendig ødelagt, eller mer håpefullt og optimistisk enn noen gang før.


NRK Ung
Egenprodusert magasinsending
Programledere: Siri Høstmælingen og Rune Nilson
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, 23 04 99 18/90 18 36 10