Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. september 2002 kl 17.10 Perspektiv: Det lekende menneske

Spørrekonkurranser før og nå

Roald Øyen var allerede på 70-tallet en av frontfigurene i NRKs spørrekonkurranser (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Roald Øyen var allerede på 70-tallet en av frontfigurene i NRKs spørrekonkurranser (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
NRK Fjernsynet var tidlig ute med konkurranser, og Roald Øyen var allerede på 70-tallet en av frontfigurene i spørrekonkurranser. I ”Perspektiv” gir han smakebiter på det NRK hadde å by på av konkurranser før i tiden. Hva er forskjellen mellom den gang og nå?

Vi har alle trangen i oss til å leke. Man skulle tro at denne lysten følger oss gjennom hele livet. Å leke og konkurrere er for mange det samme som å ta sjansen på å realisere seg selv, og å styrke selvtilliten ikke minst. Det er dette fenomenet i oss fjernsynet utnyttet helt fra begynnelsen av. De forskjellige spørrelekene er like gamle som fjernsynet. Den dag i dag har vi utallige formater av spørreleker og konkurranser i så å si alle kanaler over hele verden.

Allerede på 60-tallet vartet NRK opp med ”Rebus rally” med Hjalmar ”Hjallis” Andersen som programleder. ”Holmgang” fra 1967 var et annet format. Kjell Arnljot Wig var programleder, og programmet hadde et visst vikingpreg. Bildespørreleken ”Bit for bit”, med Roald Øyen som programleder, ble sendt i flere sesonger. Andre formater var ”Ordspillopper”, ”Nettopp”, ”Eldprøva” og selvsagt spørrekonkurransenes flaggskip ”Kvitt eller dobbelt”.

Egenprodusert faktaprogram
Programleder Roald Øyen
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83