Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. juli 1999 kl 20.20 Profil: William Hogarth, en saftig London-maler

Profil: William Hogarth, en saftig Londo


NRK2 søndag 18. juli kl 20.20
Profil: William Hogarth, en saftig London-maler

Frodige London-bilder

Ingen har beskrevet London på 1700-tallet som William Hogarth. Hans satiriske, frodige bilder forteller om engelsk levesett og kultur både hos høy og lav.
William Hogarth (1697-1764) var selv født i fattigdom, men folk likte bildene hans, og han ble den første engelske maleren som klarte å livnære seg av sine tegninger og malerier - uavhengig av datidens sponsorer.

Lærersønnn og kunststudent
William Hogarth ble født i Smithfield, London og var sønn av en lærer. Han studerte kunst under Sir John Thornhill og giftet seg med Thornhills datter.
I 1720 hadde Hogarth allerede en egen forretning, hvor han drev med litt av hvert. Han lagde blant annet flere små og store portretter. Mordersken Sarah Malcolm, med tre liv på samvittigheten, var en av dem som ble portrettert.

The Rake\'s Progress
William Hogarths satiriske form og frodighet kommer særlig til uttrykk i bildefortellingene \"The Rake\'s Progress\" og \"The Harlot\'s Progress\". Her brettes livet i London på 1700-tallet ut for oss - levende og fascinerende.
Få kunstnere har greid å fange inn tiden de levde i på en slik måte at navnet deres er blitt synonymt med deres samtid. Denne æren er blitt Shakespeare og Dickens til del, og altså William Hogarth.

NRK2 søndag kl 20.20
Tidligere sendt 15.5.98

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Maleriet \"Kort tid etter bryllupet\", malt før 1745. (National gallery, London)

2. Maleren og hunden (Tate Gallery)

Innkjøpt dokumentar (RM Associates
Britisk produksjon
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83