Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. februar 1999 kl 23.05 Verdensscenen: Magiske trommer

Verdensscenen: Magiske trommer

NRK2 søndag 28. februar kl 23.05
Verdensscenen: Magiske trommer

Tempelmusikere fra Kerala
Et ensemble av tempelmusikere fra Kerala i India inntok Festspillene i Bergen i fjor, og publikum fikk høre trommemusikk de aldri hadde hørt - og aldri vil glemme!
Ensemblet vil fremføre to tradisjonelle former for trommemusikk fra Kerala, Thayambaka og Panchavadyam.

Thayambaka
Thayambaka er en tradisjonell trommestil fra Kerala i India utført på den tønneformede Chenda-trommen. Thayambaka er en integrert del av alle tempelfestivalene i Kerala.
Chenda-trommen, som veier omtrent åtte kilo, er laget av et spesielt hardt treslag og har to hoder, begge dekket av kumageskinn. Trommen blir også brukt i andre danse- og drama- sammenhenger.
Thayambaka involverer vanligvis opp til ti utøvere, der de fleste gir en rytmisk bakgrunn for en eller tre solister. Begynnelsen går i sakte tempo, og bygger seg så opp til en eksepsjonell fremvisning av hurtighet, teknikk, utholdenhet og disiplin.

Panchavadyam
Panchavadyam betyr et ensemble som er sammensatt av fem ulike instrumenter - tre slagverksinstrumenter (Maddalam, Timila og Edakka) og to treblåseintrumenter (Komre og Sangue).
Panchavadyam akkompagnerer under religiøse seremonier, men blir også brukt i forbindelse med andre festlige anledninger.

Spilles kun av menn
Både Thayambaka og Patchavadyam spilles kun av menn, kledd i tradisjonelle folkedrakter fra Kerala, den såkalte Moundon. Overkroppen er bar siden menn ikke har lov til å gå inn i et tempel i Kerala med klær på overkroppen.
Thayambakas største eksponent er Sri. Mattannur Sankaran Marar. Han behersker til fulle også andre tradisjoner som Chendamelam og Panchavadyam. Sri. Marar ble født i 1954 i Mattannur. Hans far er også en velkjent artist.
NRK2 søndag kl 23.05

Bilde (via ScanPix/Data-tv/internett)
Sri. Mattannur Sankaran Marar er en stor trommekunstner i sitt hjemland.

Egenprodusert opptak fra Festspillene i Bergen
Ved Frode Krohg og Anne Røthing
Programleder: Siri Kathrine Rude
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

\0\0\0