Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. september 2005 kl 23.15 Utsyn: Liberia - en krig vi glemte

Liberias svøpe

Liberia: De tidligere soldatene i opprørshæren – for det meste gutter – herjer i dag det vestafrikanske landet som kriminelle. (Foto: Gabriel Films)
Liberia: De tidligere soldatene i opprørshæren – for det meste gutter – herjer i dag det vestafrikanske landet som kriminelle. (Foto: Gabriel Films)
Etter planen skal det holdes presidentvalg i Liberia i oktober. En gang var landet Afrikas edelsten, nå slikker Liberia sårene etter et tiår med borgerkrig. En amerikansk dokumentarfilm i "Utsyn" bringer opptak fra kampene i hovedstaden Monrovia sommeren 2003 og følger 30 000 sivile som søkte tilflukt i byens idrettsstadion.
Da borgerkrigen i Liberia endte i 2003, undertegnet opprørerne og regjeringen en fredsavtale. FN har siden hjulpet til med å avvæpne titusener av tidligere rebeller. Men de tidligere soldatene i opprørshæren – for det meste unggutter – herjer i dag det vestafrikanske landet som kriminelle.

200 000 drept
Mer enn 200 000 mennesker ble drept i løpet av borgerkrigen og enda fler ble flyktninger. Konflikten gjorde landet til en økonomisk ruin samtidig som det satt igjen med enorme overskuddslagre av våpen.
Borgerkrigen ebbet ut da Liberias president Charles Taylor gikk av og dro i eksil i Nigeria i 2003. En overgangsregjering overtok samme år.

Amerikansk dokumentar (2004)
Originaltittel: Liberia: An Uncivil War
Produsert av: Gabriel Films
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57