Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 23. august 2000 kl 21.00 En meget diskret helt

En meget diskret helt (t)


NRK2 onsdag 23. august kl. 21.00
En meget diskret helt

Å skape sitt eget liv

Vi befinner oss i 1944, og Europa ligger i ruiner. Albert bestemmer seg for å skape et bedre, rikere og mer beundringsverdig liv enn det han allerede har. Ved hjelp av løgner og beleilig plasserte uttalelser bløffer han på seg en karakter som gjør inntrykk på omgivelsene.

Og resultatene lar ikke vente på seg. I det okkuperte Paris vinteren 1944/45 blir han tatt med i motstandsbevegelsen hvor han snart blir godt likt og respektert. Deretter blir han plukket ut til en høytstående militær stilling i den franske okkupasjonssonen i Tyskland.

Før hadde Albert bare en middelmådig fortid å vise til. Det hadde vært et liv fullt av nederlag, og det første møtte han allerede som 12-åring i provinsbyen hvor han vokste opp. Da fikk han vite at faren, som han aldri hadde kjent, døde av alkohol og ikke som krigshelt slik hans mor hadde fortalt. Senere, da Albert ble voksen og ettersom han var eneste sønn av en enslig mor, slapp han unna militærtjeneste.

Ikke særlig heroisk for en ung mann som har forlatt fødebyen og for tiden befinner seg i storbyen Paris. Nå, derimot, takket være hans vellykkede skuespill, oppnår han alt han har savnet i livet: ãre, anseelse, vennskap, makt og kjærlighet. Men hvor lenge kan det vare?

Uimotståelig løgnhals
Regissøren av denne franske komedien er Jacques Audiard, også prisbelønt for manuset til filmen. Om \"En meget diskret helt\", som ble godt mottatt av norske kritikere, skrev Aftenpostens Per Haddal: \"Audiard har formet spøken som en dokumentarberetning med intervjuer, sidekommentarer, filmavisopptak og mye annet, som gjør filmen ganske uimotståelig. Omtrent som løgnhalsen.\"

I rollen som løgnhalsen møter vi Mathieu Kassovitz, selv en anerkjent filmregissør. Den prisbelønte filmen \"Hatet\" er blant Kassovitz\' produksjoner.

NRK2 onsdag kl 21.00

Bilde (to motiver)
Mathieu Kassovitz har rollen som Albert Dehoussee, den unge mannen som lyver på seg heltestatus i det okkuperte Paris.


Fransk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Un héro tr?s discret
Regi: Jacques Audiard
I rollene: Mathieu Kassovitz, Anouk Grinberg, Sandrine Kiberlain, Jean-Louis Trinitignant
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36 (hilde.ljoen@nrk.no)