Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. oktober 2008 kl 16.35 Fredskrigeren

Møte med Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg har som fredsmegler stått med begge beina i mange av de mest dramatiske begivenhetene i vår tids historie. (Foto: Berthram Wahl og Bjørn Lien).
Thorvald Stoltenberg har som fredsmegler stått med begge beina i mange av de mest dramatiske begivenhetene i vår tids historie. (Foto: Berthram Wahl og Bjørn Lien).
-USA forlenget krigen på Balkan med to år, det tilgir jeg dem aldri, sier Thorvald Stoltenberg. I "Spekter" i kveld forteller han sin egen historie fra noen av de mest dramatiske verdensbegivenhetene de siste 50 årene.

Vietnamkrigen, EF-kampen, krigene i Biafra og på Balkan, Midtøsten og Osloavtalen, KGB-kontakt i den kalde krigen. Thorvald Stoltenberg har stått med begge beina midt i mange av de mest dramatiske hendelsene i verden i et halvt århundre.

Der vi andre har fulgt begivenhetene i nyhetene, har Thorvald Stoltenberg vært deltaker på innsiden. Det er historien om hva som skjedde bak kulissene vi får høre i kveld.

Fredsmegler på Balkan
Thorvald Stoltenberg var FNs fredsmegler i krigen i det tidligere Jugoslavia fra 1993 til 1995. For Europa var det de mørkeste tre årene siden 2. verdenskrig, for Thorvald Stoltenberg de mørkeste tre årene i hans liv.

I dette programmet forteller han både om sin indre kamp og om den ytre kampen for å få krigsherrene på Balkan til å slutte fred. Og – han går hardt ut mot den rollen han opplever USA spilte i denne krigen.

Megling fra Vietnam til Midtøsten
Det få vet, er at Thorvald Stoltenberg også var involvert i å megle fred i Vietnamkrigen i 1968 og i Nicaragua på 80-tallet. Eller at han gikk til fots inn i Biafra for å rapportere om forholdene der etter krigen i 1970. Eller at starten på den berømte Oslo-prosessen var en løssluppen nyttårsfest hos Yassir Arafat i 1982.

Thorvald Stoltenberg har fått et slags "snill onkel"-image i norsk politikk. Men innimellom krigene ute i verden hadde han nok av kriger på hjemmebane. Få husker i dag at han på 70-tallet måtte gå fra jobben i Forsvarsdepartementet på grunn av sin kontakt med KGB. Eller den ramsalte kritikken han fikk under EF-striden i 1972. Eller det uforsonlige forholdet mellom han og Jens Evensen og Arne Treholt.

"Spekter" denne uken er rett og slett en reise gjennom nyere historie i Norge og i verden – sett og fortalt av en som var til stede – og deltok - da det skjedde.

Prosjektleder: Martin Gaarder, NRK Fakta
Pressekontakt: Karoline Berg, 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no