Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 20. september 2001 kl 19.30 Migrapolis

Nordmenn med utradisjonelt utseende

Hadia Tajik har pakistanske foreldre. (Foto: Svein Ommundsen)
Hadia Tajik har pakistanske foreldre. (Foto: Svein Ommundsen)
I Migrapolis denne uka møter vi tre unge nordmenn som snakker om sitt forhold til eget utseende. Vi møter Hadia som har pakistanske foreldre, Katinka som er adoptert fra Korea, og Leo som har norsk mor og sør-afrikansk far.

Hadia Tajik kommer fra Bjørheimsbygd utenfor Stavanger. På russekortet hennes står det: Pakkis og medlem av wannabe nordmann. Hun er født og oppvokst på Vestlandet, men fordi foreldrene er pakistanske, har hun ikke tradisjonelt norsk utseende.

Hadia drømmer om å bli forfatter eller journalist og er redaktør for en bok med tekster skrevet av unge mennesker med minoritetsbakgrunn Vi møter henne på café hvor hun småkrangler med venninner om hvem som er norskest.

Adoptivkoreaner
Katinka kaller seg adoptivkoreaner. Hun forteller at ekspeditørene i butikker snakker sakte og tydelig fordi hun ikke "ser norsk ut". Hun snakker også om irritasjonen over å alltid måtte vise pass på vei inn i Norge.

Katinka har vært i Korea og trodde hun skulle føle likhet eller tilhørighet med landet og folket. I stedet følte hun seg norskere enn noen gang.

Leo fra Bjølsen
Bak disken i platebutikken møter vi Leo Fossen fra Bjølsen. Med norsk mor og sør-afrikansk far blir han lett tatt for å være utlending selv om han er født her og har bodd i Norge hele sitt liv. Tidlig i ungdommen var han opptatt av Malcom-X og Martin Luther King og kritisk til alt norsk, men det varte bare en periode, og nå bærer han med seg både det norske og afrikanske.

Moren til Leo kan fortelle om flere pussige episoder i sønnens barndom, som f.eks da hun skulle møte sin nye svigerfamilie. Da de så Leo og broren, utbrøt de "velkommen til Norge".

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Prosjektleder Tahsin Candas

Bilder
1.Hadia Tajik har pakistanske foreldre. (Foto: Svein Ommundsen)
2. Katinka er adoptert fra Korea. (Foto: Øivind Enggrav)
3. Leo har norsk mor og sør-afrikansk far. (Foto: Arne Raanaas)