Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. oktober 2006 kl 22.30 Migrapolis: Godt gift

Giftermål mot strømmen

Na og Morten Stephansen (Foto: NRK)
Na og Morten Stephansen (Foto: NRK)
Mange mennesker med innvandrerbakgrunn gifter seg med andre med samme bakgrunn, men det er noen som går mot strømmen og velger norsk. Blir de godt gift?

- Jeg har egentlig stor sans for vestlig likestilling, forteller Na Stephansen. Hun er opprinnelig fra Vietnam, men har vært gift med norske Morten i 23 år.

Mister makt
Na snakker flytende norsk, men fortsatt går det mest på engelsk når hun og Morten snakker sammen. – Jeg tror kvinnen mister mye makt i vestlige forhold. I vietnamesiske ekteskap har kvinnen veldig mye å si. Mannen kommer nærmest hjem med lønningsposen én gang i måneden, og får litt lommepenger tilbake, ler Na. – Det er første gang i løpet av 23 års ekteskap jeg hører dette bli sagt, protesterer ektemannen Morten.

Flyttet fra Oslo
Riaz Akhtar kommer opprinnelig fra Pakistan, men har tilbrakt store deler av sitt liv i Oslo. Da han fant kjærligheten med den over 20 år yngre Laila, måtte han bryte opp og flytte til Grimstad. – I Oslo levde jeg et bohemliv. Jeg gikk på konserter, kafeer var mitt andre hjem, og jeg hadde massevis venner, for ikke å si venninner, sier Riaz. Nå lever han i landlig idyll på Sørlandet, der kona Laila designer klesdrakter inspirert av pakistanske mønstre. – Det er alltid snakk om tilpasning i et forhold, men jeg føler ikke at jeg har gitt avkall på noe, sier Laila på sin side.

Må forsvare valget
Eyvind Tharaldsen traff kona Sumithra på et utested i Oslo, men han måtte kjempe hardere enn han var vant til for å vinne hennes gunst. Nå er de gift og har to barn, men fortsatt er kulturforskjellene til stede i ekteskapet. Sumithra kommer fra Sri Lanka, og det er ikke alltid like lett å ha valgt en ektefelle fra den andre siden av kloden.

– Jeg må hele tiden forsvare valget jeg har gjort. Folk tror gjerne at Sumithra er en flyktning med en vond fortid, og så må jeg forklare at hun faktisk kommer fra en velstående familie og har gått på engelske skoler, forteller Eyvind.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen, Program riks
Prosjektleder: Velsemøy Hvidsteen, tlf: 22 80 82 44
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no