Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. september 2001 kl 20.30 Med sjel og særpreg: Mikal med fagotten

Portrett av en musikkelsker

Mikal Høyem har
Mikal Høyem har "puffet" fagott i femti år. (Foto: Andreas Lunnan)
- Jeg kan saktens ”puffe” noen takter for deg, flirer Mikal Høyem når Andreas Lunnan spør om det er lyd i fagotten hans. Mikal har traktert dette instrumentet siden det lokale symfoniorkester kommanderte ham til å lære seg kunsten for 50 år siden.

- Det er neppe mange som er blitt kommandert til å lære seg å spille på fagott, men jeg er en av dem, forteller Mikal Høyem (81) i Malm. – Det var dirigenten i Inntrøndelag Symfoniorkester som befalte meg pr. telefon. Han visste jeg blåste litt i klarinett og saksofon, men ettersom orkestret hans trengte fagottstemme, beordret han altså meg til den jobben. Et par dager senere hentet jeg en kasse på busstasjonen. Jeg pakket ut et slags byggesett og klarte omsider å sette det sammen til et instrument. Hadde knapt nok sett en fagott før. Siden har jeg ”puffet” i denne lønnetrekonstruksjonen i over 50 år, - og hatt utrolig mye glede av det.

81 år og utøvende musiker
Mikal Høyem er en pensjonert skolemann som nyter stor glede av musikk i alminnelighet og fagott i særdeleshet. Han sløyfer aldri en prøve i Steinkjer orkesterforening der han trives sammen med utøvere i alle aldre.

- Men noen solist har jeg aldri vært, sier den muntre malmbyggen som Sverre Krüger og Andreas Lunnan presenterer i kveldens avsnitt i portrettserien ”Med sjel og særpreg”. - Jeg befinner meg blant murerne som bygger fundamentet. Dessverre er spillemulighetene her på berget blitt færre. Ettersom symfoniorkestret i Inntrøndelag måtte resignere for noen år siden.

- For meg er den klassiske musikken alle gjevest, og jeg minnes gjerne mange flotte solister som i årenes løp har gjestet ”mine” orkestre. Men likevel er det samspillet og atmosfærene mellom likesinnede i ensemblet som har gitt meg aller mest, smiler den lune inntrønderen.

Egenprodusert portrettserie
Ved Sverre Krüger og Andreas Lunnan
Pressekontakt: Anna-Marie Normanntlf. 23 04 78 53

Bilder (to motiv)
1 Mikal Høyem har ”puffet” fagott i femti år. (Foto: Andreas Lunnan)

2 Andreas Lunnan har besøkt Mikal Høyem som til tross for sin alder, 81 år, fremdeles spiller fagott i Steinkjer orkesterforening. (Foto: Sverre Krüger)