Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 25. desember 2007 kl 20.10 Ganges

Ganges, livets elv

Langs Ganges streifer fortsatt tigeren. (Foto: BBC)
Langs Ganges streifer fortsatt tigeren. (Foto: BBC)
Ganges former hele veien indisk kultur og religion. I en ny reiseserie kan vi være med langs det eventyrlige elvedraget.

BBC-serien er ikke mindre enn en fryd for øyet. Så er heller ikke Ganges som andre elver. Den strekker seg fra
Himalaya der fjellapene har gitt opphav til myten om den avskyelige snømannens eksistens, til det frenetiske storbylivet og myriadene av bosettinger i deltaet der elva møter havet.

Ganges er som å kikke inn i et kaleidoskop. Den vibrerer av liv og energi i alle slags fargesammensetninger. Her er alt fra menneskeetende tigre til kjempefirfirsler. Faunaen er like variert som folkeslagene langs disse breddene. De strekker seg utover og har forsynt menneske-millioner med tumleplass i uendelige tider.

Ganges – fjellets datter
Fjernynsskildringen av Ganges begynner ved kildene i Himalaya, en plass på jorden som er til å miste pusten av. Ikke bare på grunn av den tynne lufta, det er også et av verdens vakreste steder. Som fargerike perler ligger fire templer i hvert sitt dalføre, der de markerer de fire "dahms", elvene som er Ganges’ tilfang. Hit kommer tusener av pilegrimer hver sommer.

Blant dyreartene vi kan se her, er den asiatiske brunbjørnen, snøleoparden og skjegg-gribben. Og i Blomsterdalen (den heter så) slutter det ene teppet av spektakulære fjellblomster seg til det andre. Lenger nedstrøms streifer de siste flokkene av ville elefanter, tigre, påfugler, og ute i elva finner vi store stimer av kjempekarpe (mahseer).

Del to kommer i morgen, 2. juledag, og del tre på torsdag denne uken.

Britisk dokumentarserie (2007)
Originaltittel: Ganges
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no