Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. november 2009 kl 19.55 Folk: Soppturen

En spiseskje som forandret livet

Cathrine Trevland er hovedpersonen i denne dokumentaren om den verste soppforgiftningssaken i moderne norsk historie. (Foto: John-André Samuelsen, NRK)
Cathrine Trevland er hovedpersonen i denne dokumentaren om den verste soppforgiftningssaken i moderne norsk historie. (Foto: John-André Samuelsen, NRK)
En spiseskje sopp. Det var nok til at livet ble snudd opp ned for tenåringsjenta Cathrine. For det ingen visste, var at familien uforvarende hadde plukket Norges farligste giftsopp. For Cathrine ble det starten på et mareritt, til lillebroren en dag kommer og sier: "Jeg har det som skal til for at du blir frisk".

Cathrine Trevland var den yngste av de fem personene som så vidt berget livet etter den verste soppforgiftningen i nyere tid. Cathrine var også den som spiste minst av den giftige soppen. En spiseskje var alt Cathrine smakte, den spiseskjeen stjal seks år av ungdommen hennes.

Dokumentaren "Soppturen" tar for seg den verste soppforgiftningssaken i moderne norsk historie, men programmet handler mest om livsglede og en helt spesiell søskenkjærlighet.

Bakgrunn
Det startet i slutten av juli 2002. Ekteparet Pape/Trevland plukket traktkantarell i Marumskogen utenfor Sandefjord. Denne tilberedte de hjemme og inviterte så naboene på soppstuing. Datteren Cathrine var egentlig på vei til fest, men moren overtalte henne til å smake en spiseskje før hun dro avgårde. En uke senere ligger de alle fem dødssyke på sykehuset i Vestfold. Det viser seg at ekteparet uforvarende hadde fått med noen eksemplarer av "spiss giftslørsopp" i soppkurven. Det er Norges farligste sopp.
Cathrine fikk transplantert nyre og bukspyttkjertel ett år senere, men kroppen avviste de nye organene. Dermed var tenåringsjenta like syk igjen. Redningen ble lillebror Christoffer. I juni 2008, seks år etter den vonde dagen, gir han sin ene nyre til storesøsteren. Det blir et nytt vendepunkt i Cathrines liv, og våren 2009 erklæres hun endelig for frisk av legene. En kamp som har vart i nesten sju år er over.

Journalist og programskaper John-André Samuelsen har i mange år fulgt med på soppforgiftningssaken. Da han vinteren 2007/2008 fikk høre at Christoffer ville gi sin nyre til søsteren Cathrine, bestemte han seg for å starte opptak til en tv-dokumentar. I 18 måneder har han fulgt Cathrine og resten av familien, gjennom gode og vanskelige stunder. Resultatet er blitt en sterk historie om livsglede, ukuelig livsmot og sterk søskenkjærlighet.

Ønskes intervjuer med Cathrine og/eller programskaper, kan John-André Samuelsen kontaktes på mobiltelefon: 41 69 05 39, epost: jas@nrk.no

Egenproduksjon
Programskaper: John-André Samuelsen, 41 69 05 39
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900