Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 16. januar 2000 kl 20.10 Profil: J.D. Salinger vil ikke snakke

Profil: J.D. Salinger vil ikke snakke (t

NRK2 søndag 16. januar Kl 20.10
Profil: J.D. Salinger vil ikke snakke

J.D. Salinger - en tilbaketrukket guru
Da romanen \"Catcher in the Rye\" - eller på norsk \"Hver tar sin - så får vi andre ingen\" kom ut i 1952, ble den ganske snart en kultbok for den første ungdomsgenerasjonen.
Kveldens program forsøker det umulige, nemlig å gi et bilde av forfatteren J.D. Salinger som siden han ble en guru for opprørsk ungdom, har levd et meget tilbaketrukket og hemmelig liv i skogene i New Hampshire, USA.

En \"ungdomsbibel\"
Nesten et halvt hundreår etter at boka kom ut, er \"Catcher in the Rye\" fortsatt en av verdens mest berømte romaner. Historien om den 16-årige middelklasse-gutten Holden Caulfields leting etter noe å tro på fikk raskt kultstatus og ble en \"bibel\" for rotløs ungdom over hele verden.
Forfatteren J.D. Salinger (1919-) ble en meget motvillig guru for opprørske tenåringer, og trakk seg helt tilbake fra offentligheten. Han har ikke gitt ut noe litterært siden midten på 60-tallet, men som forfatter av \"Catcher in the Rye\" krever fans\'en å få innblikk i hans verden. Men Salinger forblir et taust ikon.

Mord
Suksessen med \"Catcher in the Rye\" formet ikke bare fremtiden for Salinger. Den hadde også en dyp og vedvarende innvirkning på generasjoner av lesere.
Boka ble flere ganger forbudt i amerikanske skoler og offentlige bibliotek, men dette gjorde den bare enda mer populær.
I 1980, da Mark Chapman skjøt og drepte John Lennon, hadde han et eksemplar av \"Catcher\" på seg. Det samme hadde John Hinkley da han prøvde å myrde Ronald Reagan.

En litterær gåte
I senere tid har flere biografer forsøkt å løse den litterære gåten J.D. Salinger, men aldri er så mange mennesker blitt samlet for å snakke om Salingers liv og arbeid som i dette programmet.
Bidragsyterne inkluderer et nært familiemedlem som kjente Salinger som barn og hans foreldre, forfatterens beste venner fra studiedagene og Joyce Maynard, en tidligere elskerinne som levde med Salinger i skjulestedet i New Hampshire. Maynard har for øvrig utgitt egne memoarer om forholdet til J.D.Salinger.
Flere litterære kolleger som har kjent og arbeidet med Salinger i årevis, snakker for første gang offentlig om den mannen de kjenner som \"Jerry\".

NRK2 søndag kl 20.10

RM Associates, regi Sarah Aspinall
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83