Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. september 2001 kl 18.30 Newton

Fysisk uforståelig

I kveldens Newton skal det handle om noe som er temmelig uforståelig. Hvordan klarer egentlig høye trær på opptil 100 meter å få vann til bladene øverst i toppen? Dette er sannsynligvis noe som du ikke engang aner at du har lurt på!

Det er som vanlig naturvitenskapen som har hovedfokus når programleder Ole André Sivertsen skal prøve å illustrere hva som skjer når trær og blader blir tørste. De trenger nemlig vann de også, selv om de er 100 meter høye.

Høsten i Newton
Ole André Sivertsen er klar for sin fjerde sesong med Newton der han illustrer naturvitenskap i alle mulige former. Denne sesongen satser programlederen på å gi oss et Newton i en mer ekstrem form enn tidligere, der spennvidden i programmene går fra tandemhopp i fallskjerm til slanger.

- Programmet har helt klart utviklet seg det halvannet året jeg har vært med. Vi har etter hvert blitt tøffere i stilen, og jeg håper vi hele tiden klarer å bli mer og mer severdig. Newton skal kombinere underholdning med vitenskap slik at vitenskapen skal være enkel å forstå, sier Ole André Sivertsen.

Newton har som vitenskapsprogram oppnådd en høy stjerne i realfagsmiljø, og Sivertsen får stadig invitasjoner om å komme og snakke om programmet og arbeidsmetodene som brukes.

- Det er utrolig hvor mye vitenskap som er presentert i det daglige, og dette tar vi for gitt. I Newton kan vi ta utgangspunkt i det som er interessant og kult og deretter overføre dette til vitenskap. Det blir på en måte en annen pedagogikk enn det som er vanlig fra lærebøkene, sier programlederen.

Og – som alltid er Felix med sine mange sprelske påfunn på plass. Det er også paleontolog Jørn Hurum og hans ”Jørns hjørne”.

Følg med, så gir Newton deg svaret på alle de tingene du ikke engang visste at du lurte på!


NRK Barn og Ungdom
Egenprodusert vitenskapsprogram
Programleder: Ole André Sivertsen
Prosjektleder: Tana Haugen
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10