Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 11. april 2004 kl 20.10 Michael Palin i Sahara

Saharas dystre strøk

Farvel Sahara – Michael Palin avslutter sin ørkenvandring. (Foto: Basil Pao, BBC)
Farvel Sahara – Michael Palin avslutter sin ørkenvandring. (Foto: Basil Pao, BBC)
I det siste programmet besøker Michael Palin områder som byr på store problemer for både turister og ørkenvandrere. Han ser også på den livsfarlige flyktningetrafikken i Gibraltarstredet.

Etter å ha krysset grensen mellom Niger og Algerie sammen med en gruppe tuareger, støter Michael Palin på en rekke bilvrak. Værbitte Peugoter og 2CVer står igjen som grå milestener i ørkenen. Alt sammen etterlevninger av Rally Paris-Dakar.

Banditter og lovløse
Idet han nærmer seg Hoggarfjellene, treffer Michael på en eldre engelskmann, den tidligere RAF-flygeren Tom Sheppard. Han forteller om banditter og lovløse som herjer i området.

Oljeteventyr
Nord for Hoggarfjellene når Michael endelig fram til de store olje- og gassfeltene som Algeries økonomi er basert på. I Hassi Messaoud har oljevirksomheten forvandlet en del av ørkenen til et stykke "landlig Europa" – f.eks. dukker en bøling med fredfulle europeiske kuer opp. De forsyner hver dag oljearbeiderne med frisk melk.

Gadaffis Libya
Lenger nord grenser Algerie mot Libya. Skiltene forkynner at du trer inn i "Oberst Gadaffis sosialistiske folkestyrte arabiske Libya". Det er ikke mindre enn et kupp å få lov til å filme i Libya. Michael slipper inn sammen med et engelsk team fordi de skal filme 60-års markeringen av de alliertes kamp mot den tyske general Rommel i Libya-ørkenen.

"Life of Brian"
Michael avslutter sin ekspedisjon i Tunis, der han minnes innspillingen av Monty Pytons mesterverk "Life of Brian". Det var her Michael en gang hang på korset…

Egen livvakt
Tilbake i Algerie tar Michael Maghreb-ekspressen til eksplosive Alger, hovedstaden i et land der over hundre tusen mennesker er blitt drept i den grusomme borgerkrigen de ti siste årene. Her kan Michael ikke gå et skritt uten å ha med en livvakt. Han trosser det engelske utenriksdepartementets anbefaling, og entrer området rundt festningen (casbahen), som er hovedsetet for algersk terrorisme.

Flyktningstrøm
Før turen går tilbake til Gibraltar, er Michael innom Ceuta på Marokko-kysten, den spanske enklaven som representerer et lite stykke EU i Afrika. Her forsøker tusenvis av afrikanere å krysse Gibraltarstredet og trenge inn i det som kalles "Festning Europa", ofte med livet som innsats.

Om serien
Michael Palin har tidligere tatt med seerne jorden rundt, fra Nordpol til Sydpol. I denne serien krysser den ustoppelige engelskmannen Sahara.

Ferden går gjennom en lang rekke varierte landskaper og kulturer, alle med sin egen sivilisasjon og historie, egne næringsveier, egne handelsforbindelser, og ikke minst en krigshistorie som strekker seg like fra faraoenes storhetstid til dagens oljerike islamske republikker.

Blant stedene Palin besøker er Gibraltar, Mauretania, Dakar og Timbuktu.

Serien ble første gang sendt på NRK1 ifjor sommer.

Britisk serie (2002)
Originaltittel: Michael Palin in Sahara
Programleder: Michael Palin
Regi: John-Paul Davidson
Produksjon: Prominent Television production for BBC
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57