Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. desember 1999 kl 22.30 Dokumentar: Mot ukjent land - Helge Ingstad, den siste av de store

Dokumentar: Mot ukjent land - Helge Ings


NRK1 torsdag 30. desember kl 22.30
Dokumentar: Mot ukjent land - Helge Ingstad, den siste av de store

Ingstads liv gjennom 100 år

På selve 100 års dagen til Helge Ingstad har NRK1 tatt mål av seg til å gjøre en visuell oppsummering om hva denne høyst ualminnelige nordmannen har utrettet i sitt lange, begivenhetsrike liv.
Kveldens program dokumenterer hans livsgjerning på en måte som aldri før er blitt gjort. Gjennom Helge Ingstads samtaler med barnebarnet Eirik (23) hjemme i tømmerstua i Nordmarka får vi oppleve Ingstads 100 års eventyrlige liv.
De to studerer bestefars gamle filmopptak, og de samtaler om ekteparet Ingstads oppsiktsvekkende funn av gamle norrøne boplasser på andre siden av Atlanterhavet. De eldste filmopptakene er fra Grønland i 1932.

Høydepunktet
Kveldens enestående livsberetning innledes med høydepunktet i Ingstads liv, da han og hans medarbeidere tidlig på 60-tallet oppdaget ruinene av Leiv Erikssons bosetning på New Foundland.
Bildene, kommentaren og musikken underbygger funnet som en av de største arkeologiske oppdagelser i dette århundret. Bildene viser avisoppslag, nyhetssendinger på tv, Ingstad i møte med den amerikanske presidenten og norske konger.
Etter møtet med USAs president ble det innført en Leiv Eriksson Day, og historiebøkene er senere blitt korrigert med hensyn til hvem som oppdaget Amerika. De norrøne boplassen er i dag på UNESCOs liste over verdens mest verdifulle historiske minnesmerker.

Et års arbeid
I arbeidet med dette programmet har filmteamet hatt ubegrenset tilgang til Helge Ingstads arkiv - både film, fotos og private brev.
I et helt år har teamet arbeidet både med Ingstad selv og andre fagfolk med tilknytning til Ingstads arbeid. Det har også vært nødvendig med reiser til steder der Ingstad i sin tid gjorde seg gjeldende. Felles for en rekke av disse stedene er at de ligger svært avsides og utilgjengelig.

Pelsjegerliv
Ingstad ble altså født 30. desember 1899 i Meråker. Etter juridikum i 1922 drev han en kort tid sakførerpraksis i Levanger. Men i 1926 gjorde han det som nok mange har tenkt, men aldri gjort: Han solgte alt han eide og brøt over tvert med sin advokatforretning. I stedet dro han til Canada og levde som pelsjeger frem til 1930.
Her kjøpte han kano, hunder og jaktutstyr og levde i hovedsak sammen med reinsdyr-nomadene på tundraen. Det ble naturligvis en bok av dette, \"Pelsjegerliv\", en av de største norske boksuksesser noen sinne. Etter Fridtjof Nansen har neppe noen nordmann hatt større innflytelse på norsk eventyrlyst og oppdagertrang enn nettopp Helge Ingstad.
\"Pelsjegerliv\" forteller om et eventyr som ingen vil kunne gjenoppleve. Ingstad var den siste representant for Nansen/Amundsen-epoken, samtidig som han var en slags brobygger mellom tiden for de gloriøse polarferder og det moderne friluftsliv. I løpet av de årene Ingstad levde på tundraen, kom de første flyene til nordområdene, og dermed forsvant mystikken og de siste hvite flekker på kartene.
Vår nasjonale friluftstradisjon er et begrep og en viktig del av vår identitet. Leiv Eriksson og de norske etterkommerne som oppdaget Amerika 500 år før Columbus, er en del av bevisstheten om å være nordmann. Historiebøkene og vårt nasjonale selvbilde hadde vært annerledes uten Helge Ingstad!

NRK1 torsdag kl

Bilde (Via Scanpix/Internett)
På 100 års dagen til Helge Ingstad får vi en visuell oppsummering over det den høyst ualminnelige nordmannen har utrettet i sitt lange, begivenhetsrike liv.

Ved: Nils Lund, Stein P. Aasheim, Eirik Ingstad Sandberg
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123