Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. april 2000 kl 21.00 Palassets stillhet

Palassets stillhet (t)


NRK2 fredag 21. april kl 21.00
Palassets stillhet

Født til slaveri

Slaveriets smerte, musikkens makt og nødvendigheten av at kvinner holder sammen er de underliggende temaene i denne tunisisk-franske filmen. Dramaet utspiller seg i den regjerende konges gemakker natten før Tunis erklærer sin selvstendighet.

Det er den nå 25 år gamle Alias historie vi lærer å kjenne gjennom å bla i minnenes bok. Alia vokste opp i palasset sammen med sin mor, Khedija, som var tjener på livstid. En av hennes mer forhatte oppgaver var å ha sex med palassets herskere. Alia aner derfor ikke hvem som er hennes far.

Alia har klart å løsrive seg fra den skjebne som var tiltenkt henne, nemlig å gå i sin mors fotspor. Alia synger i brylluper, men er lei måten hun selv lever sitt liv på. Nå er hun gravid og kjæresten Lofti presser på for å få henne til å ta abort. Men så får hun høre at prins Sid Ali er død. Det vekker minner om en vanskelig oppvekst i herskerens palass. Likevel drar Alia tilbake til palasset som hun rømte fra for ti år siden.

Forfall
Palasset er nå i sterkt forfall. Minnene, som hun har prøvd så hardt å fortrenge, strømmer på. Alia tenker på sitt ufødte barn og begynner etter hvert å forstå hvorfor hennes mor ikke ville at også hun skulle bli tjener.

Underkastelse
Moufida Tlatli har klippet en rekke tunisiske filmer. \"Palassets stillhet\" er hennes debutfilm som regissør. Om filmens hovedperson, den unge kvinnen Alia, sier regissøren: - Heltinnen i min film er en kvinne som i mitt land av og til kalles for \"den undertrykte av de undertrykte\". En kvinne som er underlegen fra fødselen av, en kvinne født til å tjene menn.

Alia er født inn i tjenerrollen og hun er datter til en av kvinnene som tjener i Bey\'enes palass - Tunisias siste konger. Det var en kongelig tradisjon at tjenerinner ikke bare var til for å utøve tjenerrollen i dens egentlige forstand, det vil si betingelsesløst slit, men også for å underkaste seg prinsens rett til tjenerinnens kropp.

Frigjøring
Disse orientalske prinsenes verden er sett fra palassets kjøkken gjennom øynene til en ung pike som er forhåndsbestemt til å arve sin mors slavekår. Hun er datter og datterdatter av tjenere, men finner styrke til å fornekte sin skjebne og til å frigjøre seg fra den. Alia forsøker å unnslippe det som tynger henne ned, gjennom å stille spørsmålstegn ved sin tilværelse, og ved å utforske sitt eget vesen. Til slutt søker hun å frigjøre seg gjennom sin stemmes skjønnhet - ved å synge.

- Jeg har forsøkt å vise de orientalske prinsers verden fra et barns synspunkt - det raffinement og den urett som blander overdådigheten i tusener av års kultur med dekadanse og forfall. Det som alltid slår meg sterkest er den tausheten som kvinner i den arabisk muslimske verden blir påtvunget. De vokser opp, tynget av tvil over sin egen eksistens og sin egen fortid. Selv om barnets skjebne er å følge sin mor inn i slaveriet, ønsker jeg også å vise at kvinner i seg selv har evnen til å bryte ut av denne tilstanden, sier Moufida Tlatli.

NRK2 fredag kl 21.00
Tidligere sendt 5.3.99

Bilder
Alia (Ghalia Lacroix) har på grunn av sin musikalitet og vakre sangstemme klart å bryte med den skjebne som var tiltenkt henne.

Alia oppsøker palasset der hun vokste opp og konfronterer med smertefulle minner.

Tunisisk/fransk spillefilm fra 1994
Originaltittel: Saimt el Qusur
Regi: Moufida Tlatli
I rollene: Amed Hedhili, Hend Sabri, Najia Ouerghi, Ghalia Lacroix, Sami Bouajila
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41