Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 12. juli 2001 kl 20.10 Vagn på kanalferie

Varg i Jugoslavia og Bulgaria

Kanalbåten "Plevier" med den reiseglade danske reporteren Vagn Olsen ombord legger til kai i Beograd. I Jugoslavisas hovedstad er det sommerferie, og tilsynelatende slumrer byen.
Men på øya Aga Medjica møter Varg en jugoslav, som har sagt farvel til storbylivet. Han lever nå livet så godt som det lar seg gjøre, etter fire år med krig og elendighet i landet.


Miloradovic Dobrivoje har universitetsutdannelse i fysikk, men karrieren som fysiker ble kort. I dag klarer han seg med inntekter fra undervisningstimer i matematikk. I tillegg er han kunstner og selger lærarmbånd med messingutsmykning.

- Det finnes ingen lyspunkter for min generasjon. Vi vil ikke komme til å oppleve noen merkbar framgang i levestandarden, fastslår han.
I Beograd treffer Vagn søstrene Nadia og Minja Raicevic som har studert dansk på universitetet i Beograd. Nå går de rundt i Beograd og vet mer om dansk litteratur enn mange dansker.

"Plevier" seiler videre gjennom Jernporten, som tidligere ble sett på som et farlig sted på Donau. På den andre siden ligger Romania og Bulgaria. I Bulgaria møter Vagn en utrolig gjestfrihet. I den lille byen Ivono får han en smak av gammel bulgarsk bondekultur.

Dansk/norsk samproduksjon - reisereportasje
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53