Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. februar 2011 kl 08.30 Hvem tror du at du er?

Mytejegeren


I siste program av serien "Hvem tror du at du er?" får lederen av Den norske turistforening, Kristin Krohn Devold, oppfylt ønsket sitt om å finne ut mer om slekten.

Mange familier har slektshistorier som går i arv, og tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold går på mytejakt når hun skal forske i sin egen slekts fortid. Hun vil finne ut om historiene hun alltid har hørt i familien faktisk stemmer. Hun har blitt fortalt at den tøffe oldemoren hennes, Kristine Gurine, var en selvstendig og sterk kvinne som dro til Alaska for å grave gull, men kan det virkelig stemme at hun som kvinne av sin tid, tok den lange veien til Alaska?

Ullklær
Slekten Devold er kjent for produksjon av ullklær, og Kristin har alltid hørt at opphavsmannen, tipp tipp-oldefaren Nils Devold, hadde et nært forhold til Hans Nielsen Hauge som grunnla Haugianerbevegelsen. Og ikke minst – har hun faktisk aner tilbake til hanseatene i Bergen?

Kristin går til kildene for å finne ut hva det er hold i og hva som bare er myter. På veien får hun med seg en god dose norsk historie samt en ny erkjennelse av hvilken familie hun egentlig kommer fra.

Adel og storting
Kristin finner at mye av det hun alltid har hørt ikke er riktig, men også nye sanne historier kommer til. Hun oppdager at hun er i familie med en stortingsrepresentant fra det aller første Tinget i Norge, og det skal også vise seg at Kristin er adelig opprinnelse.

Om serien
I serien "Hvem tror du at du er?" søker åtte kjente nordmenn i røttene sine for å finne ut hvem forfedrene var. Hvilken betydning har forfedrenes liv hatt for dem selv?

Bjarne Brøndbo, Christian Ringnes, Benedicte Adrian, Mari Maurstad, Unni Lindell, Kåre Willoch, Petter Schjerven og Kristin Krohn Devold får både nye overraskelser og forklaringer de ikke kjente til på hvorfor ting er blitt som de er.

Noen begir seg ut på slektsreiser langt tilbake i både tid og sted, mens andre forsker i foreldre, besteforeldre og nære slektningers hemmeligheter.

Parallelt får vi innblikk i forfedrenes samtidshistorie i norsk og europeisk liv og utvikling.

Norsk underholdningsserie (8:8)
Produsert av Monster for NRK
Produsent: Steinar Berntsen
Redaktør: Birgitte Solberg
Regi: Sandra Hafsahl
Prosjektleder NRK: Barbara Jahn
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900,