Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. desember 2004 kl 10.30 Zeppelin

Norsk gullvinner

Silvia Myhre og Preben Skjønsberg spiller henholdsvis Nina og den 11 år gamle gutten som har rømt hjemmefra. (Foto: Bela Csepsaniy)
Silvia Myhre og Preben Skjønsberg spiller henholdsvis Nina og den 11 år gamle gutten som har rømt hjemmefra. (Foto: Bela Csepsaniy)
Italienerne visste å verdsette den norske filmen "Zeppelin" (1981) under barnefilmfestivalen i Salerno i Italia. Historien om to barn og deres samtaler, som foregår i smug om natten, ble hedret med en av tre gullpriser.

"Zeppelin" forteller om Nina og foreldrene som kommer til
sommerhuset sitt og oppdager at det har vært innbrudd. Foreldrene blir engstelige, mens situasjonen vekker Ninas nysgjerrighet og fantasi. En natt finner Nina innbruddstyven i lønnetreet i hagen. Det viser seg å være en gutt på 11 år som har rømt hjemmefra.

Gutten har fast tilholdssted i treet, og Nina oppsøker ham om nettene. "Zeppelin" blir det hemmelige stikkordet deres. De snakker sammen om foreldrene sine, og om hvordan de har det i forhold til dem.

Nina er hele tiden redd for at mor og far skal oppdage at hun sitter og snakker med gutten i treet om natten, og etter hvert glir hun inn i en fantasiverden der det ikke er plass til foreldre eller andre voksne.

Til slutt rømmer gutten. Nina bestemmer seg for å redde ham og drar ut i den mørke skogen alene for å finne ham. Dette blir hennes styrkeprøve, både mot gutten, foreldrene og de voksnes verden.

Gullvinner
"Zeppelin" handler om barns fantasi, deres opplevelse av de voksne omkring dem og om det å vokse opp. Regissør er Lasse
Glomm. Bente Erichsen har skrevet manus som bygger på Tormod Haugens roman.

"Zeppelin" ble tildelt én av de tre gullprisene under
barnefilmfestivalen i Salerno, Italia, het det blant annet i juryens uttalelse:

"...forholdet mellom barn og foreldre blir behandlet fra barnas side med en tydelig og klar dialog".


Norsk spillefilm fra 1981
Regi: Lasse Glomm
I rollene: Silvia Myhre, Preben Skjønsberg, Vibeke
Lundquist, Kai Remlov
Pressekontakt:Hilde Ljøen, 23 04 72 36