Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 30. desember 2006 kl 20.10 Profil: Fröken Julie - 100 år i rampljuset

Strindbergs kultkvinne

Ingela Olsson, Mikael Persbrandt og Maria Bonnevie skal snart inn på scenen som Kristin, Jean og Julie (Foto: Carl-Johan Söder, SVT)
Ingela Olsson, Mikael Persbrandt og Maria Bonnevie skal snart inn på scenen som Kristin, Jean og Julie (Foto: Carl-Johan Söder, SVT)
Strindberg-kjennere vet at August Strindberg skrev skuespillet "Fröken Julie" i 1888, så hvorfor er det snakk om 100 år? Grunnen er at stykket ble ansett for å være så usedelig i Sverige at det ble oppført på en svensk scene først i 1906. I 18 år tidligere hadde stykket vært spilt på store eksperimentscener rundt i Europa.

Programmet følger arbeidet med den omtalte Dramaten-oppsetningen av "Fröken Julie" med Mikael Persbrandt og Maria Bonnevie i hovedrollene. SVTs Ann Victorin sier at det var umulig ikke å bli påvirket av all sladderen under produksjonen med dokumentaren. Hun lar skuespillerne selv kommentere avisskriveriene. Det er i alle fall sikkert at det er sjelden en Dramaten-forestilling får så stor spalteplass i kveldspressen. Men kanskje skal ikke hovedrolleinnehaverne ta all æren for oppstandelsen.

"Fröken Julie" er nemlig et skuespill som alltid berører sitt publikum. Det naturalistiske dramaet om grevedatteren Julies og tjeneren Jeans seksuelle maktspill er et av August Strindbergs mest spilte, og har en kjønns- og klassekonflikt som er evig aktuell.

Vi får også et tilbakeblikk på Fröken Julies historie. Vi møter blant andre Anita Björk og Bibi Andersson som forteller om sine opplevelser med å spille Fröken Julie.

Svensk dokumentar (2006)
Regi: Ann Victorin, SVT
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no