Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. august 2007 kl 20.20 Sjimpansen Ham i verdensrommet

Fra jungelen til verdensrommet

I en minnerik dokumentar om romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen blir vi nærmere kjent med romfareren Ham, en sjimpanse. (Foto: Terranoa)
I en minnerik dokumentar om romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen blir vi nærmere kjent med romfareren Ham, en sjimpanse. (Foto: Terranoa)
Det er den siste dagen i januar 1961. En Mercury Redstone romrakett står klar til oppskyting på Cape Canaveral. Om bord befinner det seg en uventet romfarer: en sjimpanse. I en minnerik dokumentar om romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen blir vi nærmere kjent med Ham.

Ham var 3 ½ år da oppskytingen fant sted. Han var født i Afrika og gjennomgikk to års trening som astronaut i USA. Før oppskytingen hadde han bak seg 1200 timer med eksperimenter og forsøk.

Dokumentaren forteller den fascinerende historien om skjebnen til en ekte rom-sjimpanse, en pionér i verdensrommet. Den unge apen gjennomførte et vellykket besøk i rommet, kom seg tilbake i live og var med på å åpne for den videre oppdagelsen av universet.

Ham mot Laika
Den 31. januar 1961 tok romfartøyet av fra Cape Canaveral med Ham om bord. Oppskytingen var USAs foreløpige svar på Sovjetunionens vellykte oppskytinger av historiens første romsatellitt, Sputnik (4. oktober, 1957). Sputnik 2 hadde hunden Laika om bord, og amerikanernes oppskyting med Ham var et direkte svar på dette.

Senere samme år (12. april, 1961) skulle Jurij Gagarin bli verdens første astronaut med Sovjetunionens vellykte oppskyting av romfartøyet Vostok 1. Bare 23 dager senere svarte USA med å sende astronauten Alan Shepard ut i rommet i den vellykkede oppskytningen av Freedom 7.

Fransk dokumentar (2007)
Originaltittel: Ham - A Chimp into Space
Produsert av: Terranoa
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no