Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. oktober 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Tyskerne kommer

Frodig og friskt fra Tyskland

Programleder Hans Olav Brenner sammen med den tyske forfatteren Uwe Tellkamp som vi møter i kveldens
Programleder Hans Olav Brenner sammen med den tyske forfatteren Uwe Tellkamp som vi møter i kveldens "Bokprogrammet". (Foto: nrk)
Tysk litteratur har lenge slitt med et dårlig rykte. Den er tung, humørløs og nærmest pliktmessig opptatt av politikk og dyster fortid. - Men de siste årene er mye forandret, fastslår forfatteren Daniel Kehlmann, som er en av de tre forfatterne vi møter i Bokprogrammet.

Kehlmann har nettopp gitt ut "Oppmålingen av verden", en munter eventyrroman om de eksentriske vitenskapsmennene Alexander von Humboldt og Carl Friedrich Gauss.
Det er en bok som er inspirert av latinamerikansk lekenhet, men som også handler
mye om det typisk tyske, skildret med kjærlighetsfull ironi.

"Linfruen"
De fleste tyske forfattere skriver nå om det dramatiske 20. århundret. To verdenskriger, to totalitære regimer, to parallelle stater og en komplisert gjenforening gir mye stoff. Julia Franck mottok Tysklands mest høythengende bokpris i fjor for sin roman "Linfruen", som har solgt 600 000 eksemplarer i hjemlandet.

I boken skildrer hun en kvinne som forlater sin lille sønn på en togstasjon i 1945, for så aldri å vende tilbake. Det samme skjedde med Julia Francks far. I "Linfruen" prøver Franck å finne forklaringer på denne morens valg, samtidig som hun bidrar til å lege sår i sin egen familiehistorie.

"Tårnet – historie fra et sunket land"
Fjorårets mest omtalte tyske roman bærer tittelen "Tårnet – historie fra et sunket land" og er skrevet av Uwe Tellkamp. Denne storslagne beretningen utspiller seg i årene før DDR-statens undergang og er allerede utropt til den definitive romanen om livet bak Muren.

Uwe Tellkamp tar oss med på en spasertur i sin barndomsby Dresden, gjennom det vakre villakvarteret som spiller en fremtredende rolle i romanen "Tårnet". Her får vi innblikk i en eventyrlig verden og en temmelig overraskende side av livet i et land som ikke lenger finnes.


Egenproduksjon
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900