Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. april 2009 kl 19.45 Min tur - Kringlebotn

Bratt og vakkert

Programleder Kjersti Mjør blir med bonden Martin Henrik Matre til Kringlebotn i Masfjordfjellene i Nordhordland. (Foto: Terje Dale, NRK)
Programleder Kjersti Mjør blir med bonden Martin Henrik Matre til Kringlebotn i Masfjordfjellene i Nordhordland. (Foto: Terje Dale, NRK)
I et gjensyn fra 1995 skal vi bli med på en bratt tur til Kringlebotn i Nordhordland. I gamle dager var det to fjellgårder på den naturskjønne plassen.

Kjersti Mjør, som i dag er journalist i Bergens Tidende, var programleder i NRK for en del år tilbake. I dette programmet fra 1995 blir hun med bonden Martin Henrik Matre på tur til Kringlebotn på 400 meter over havet.

Førti fastboende
I sin tid bodde det nesten 40 mennesker på de to fjellgårdene i Kringlebotn, blant dem 24 barn. Folket her jobbet hardt og slet for det daglige brød, og levde av det som naturen kunne by på. I 1924 flyttet den siste fastboende fra Kringlebotn.

Veien opp dit er kronglete og bratt. Den første etappen blir kalt Stegane. De første fastboende i Kringlebotn laget taustiger som de brukte for å komme seg ned til bygda. Når de gikk opp igjen, trakk de stigen etter seg. De ville nemlig ikke ha ubudne gjester til Kringlebotn.

Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Tidligere sendt i 1995
Programleder: Kjersti Mjør
Redaktør Naturredaksjonen: Terje Dale
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900