Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. oktober 2006 kl 22.30 Migrapolis: Svigers

Bare moro med svigerfamilien?

Kari Tingelstad med svigermor Marit Tingelstad (Foto: NRK)
Kari Tingelstad med svigermor Marit Tingelstad (Foto: NRK)
Det er ikke alltid lett å leve tett på svigers. Kari Tingelstad overtok svigermors hus da hun ble gårdskjerring på Hadeland. Det tok mange år før hun turte å pusse opp i stua.

Gården deres er en generasjonsbolig fra 1860, og fire generasjoner har bodd der. – Å bo her betyr at jeg ikke alltid kan gjøre som jeg vil, men at jeg er med på å forvalte noe som skal gis videre, sier Kari.

Marit Tingelstad er svigermor, og hun innrømmer at det ikke alltid er enkelt. – Jeg har av og til gått litt langt, og sagt ting til Kari som jeg har angret på. Men det har vi snakket om etterpå, Kari og jeg.

Jobber for familien
Sadhna Mohan fra India flyttet rett inn hos svigerforeldrene sine da hun kom til Norge. Hun er husmor på heltid. – Det var bare sånn det var, det var ikke slik at jeg tok et bevisst valg da jeg flyttet inn. Jeg kom fra et hus med 16 familiemedlemmer, så å bo sammen med seks her er jo ingenting.

Ekteskapet var arrangert, og svigerforeldrene legger ikke skjul på at de lette etter en svigerdatter som kunne være til hjelp når de blir gamle. – Men jeg er fortsatt feminist. Jeg tar egne valg. Hvorfor skulle jeg velge å jobbe utenfor hjemmet, for noen andre enn familien? spør Sadhan.

Utvidet familie
Da Turid Bakken ble sammen med Hai Hang, opprinnelig fra Kina, men oppvokst i Vietnam og Brumunddal, fikk hun en stor svigerfamilie med på kjøpet. - Oppfatningen hos min familie var nok at norske jenter ikke er så familieorienterte som oss, men heldigvis er Turid en veldig omgjengelig og tilpasningsdyktig jente, sier Hai. – Jeg tror ikke det er forventet så mye av meg, men jeg ser jo at alle de andre jentene går og rydder, sier Turid.

Svigerinnen, Michelle Hang, pleier å ta ekstra hånd om Turid i familieselskaper. – Det blir ofte mye støy og bråk fordi vi er så mange, og når jeg ser at Turid er rød i kinnene, pleier jeg å si til henne at hun må legge seg litt nedpå, ler hun.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen, Program riks
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no