Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. oktober 2002 kl 11.45 Filmmatiné: Ørnens øye

I kamp for kongeriket

Kongssønnen Valdemar (Nijas Ørnbak-Fjeldmose) og trellen Aske (Lasse Baunkile).
Kongssønnen Valdemar (Nijas Ørnbak-Fjeldmose) og trellen Aske (Lasse Baunkile).
Denne danske eventyrhistorien tar oss med til vikingtiden og skildrer vennskapet mellom kongssønnen Valdemar og trellen Aske. En gruppe stormenn har som mål å styrte Valdemars far av tronen, og sammen må de to guttene legge en plan for å redde kongeriket.

Guttene møtes på den øde bispegården Ravensborg dit den 12 år gamle Valdemar blir sendt mens kongen drar i krig. Biskop Eskil har ansvaret for kongesønnens utdannelse og oppdragelse, men han er en streng og vanskelig mann. Valdemar blir satt til å studere latin sammen med munkene, og han får ikke lov til å forlate borgen.

Valdemar er vant til frihet, og det går ikke lenge før han flykter. Underveis møter han Aske som er like gammel, og som er kjøkkengutt på borgen. Ute i skogen blir de to guttene vitne til en flokk ryttere som er samlet til rådslagning, og fra sitt gjemmested hører de hvordan mennene planlegger å myrde kongen og overta makten. Til stede er også biskop Eskil som er med på komplottet.

En av mennene har bare ett øye og et skamfert ansikt som er dekket av en jernmaske. Det er Den enøyde ridder. Han har en stor ørn som fungerer som hans ekstra øye. Når ørnen oppdager guttene, må de flykte for livet.

Nå starter et farefylt eventyr for Valdemar og Aske som ikke bare må redde seg selv, men også kongen og det danske riket før det er for sent.

Storsatsing
”Ørnens øye” var storsatsing på barnefilmområdet i 1996. Handlingen er lagt til dansk middelalder med konger, prinser, skurker og helter, og filmen har godt gjennomført scenografi, og visuelt velskapte kulisser og kostymer.

Både gutter og jenter vil finne glede i denne actionfylte eventyrhistorien som skildrer kampen mellom det gode og onde, vennskap, forelskelse og kjærlighet. Filmen passer best for barn fra ni år og oppover.

Dansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Ørnens øje
Regi: Petter Flint
I rollene: Nijas Ørnbak-Fjeldmose, Lasse Baunkilde, Björn Granath, Torbjørn Hummel, Lars Lohmann og Bjørn Floberg.
Norske stemmer: Oliver Sveinall, Nils Ole Oftebro, Helge Jordal, Linn Heyerdal og Gaute Hol Skjeggstad
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36