Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. oktober 2007 kl 19.55 Dyrisk

Menneskelige dyr

Elgen Elke (Foto: Rubicon)
Elgen Elke (Foto: Rubicon)
I kveldens Dyrisk møter vi dyretolk Sissel Grana som tar en prat med Hilde Hummelvolls katt, og dermed avslører at den har opplevd å bli innestengt i en hel uke.

Dette er bare et av de morsomme møtene mellom mennesker og dyr i kveldens sending. Vi følger alt fra kuer med magnet i magen til rotter som ler når de blir kilt.

Katter med sans for kunst
Adferdsekspert Gry Løberg hjelper en ekstremt engstelig chihuahua, mens instruktør Espen Gudim gir tips om hvordan du unngår at hunden drar armen av deg når den går i bånd.
Veterinær Bergljot Børresen utvider kunnskapen vår om dyrs evne til å føle glede, vi tar en titt på katters sans for kunst og får til slutt møte familien Ruud som har en elg på kjøkkenet.

Om serien
Dyrisk er en underholdningsserie om dyr, rett og slett. Ikke om antiloper og giraffer på savannen – men de dyra du har hjemme, ser på gata eller møter i fjøset.

I tusenvis av år har menneskene hatt et tett forhold til dyr. I dag finnes det over halvannen million kjæledyr i Norge – i tillegg kommer alle husdyra. Likevel vet vi kanskje ikke så mye om disse bevingede, bepelsede og beskjellede skapningene vi har så tett innpå oss. I Dyrisk prøver vi derfor å gi deg små aha-opplevelser på kunnskapsfronten.

Du får møte ivrige dyreelskere, hunde- og hestetrenere, biologer og filmskapere som alle har hver sin måte å forholde seg til dyr på. Du får møte døve hunder som kan tegnspråk, lesbiske pingviner, kuer som liker opera og en gris som hater menn. Du får tips om hva du gjør med hunder som sniker seg opp i sofaen uten lov, kaster opp i bilen eller bjeffer seg fordervet bare du tar en tur på do. Og ikke minst - du får vite at høner er smarte, at gullfisk husker bedre enn alle tror og at det går an å ta hovedfag i kulokk.

En av programmets faste eksperter er veterinær Bergljot Børresen. Hun tar utgangspunkt i at de "gamle" delene av hjernen til mennesket tross alt kommer fra dyrene – og at vi dermed nødvendigvis må ha en del til felles. Har dyr evnen til medfølelse for eksempel? Og kan en hund føle sorg?

Ellers gjør vår faste instruktør Espen Gudim hverdagen enklere for deg som har hund, mens adferdsekspert Gry Løberg løser de underligste problemstillinger for fortvilede dyreeiere.

Og hvis du tror du ikke har dyr – legg madrassen din under mikroskopet, kikk bak komfyren eller sett lyset på i kjelleren - så skjønner du at alle hjem har en eller annen form for husdyr.


Eksternprodusert underholdning: Rubicon TV (2007)
Programleder: Hilde Hummelvoll
Prosjektleder: Line Kjærran Norling
Pressekontakt: Karoline Berg 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no