Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. juli 2009 kl 20.25 Kjære dagbok 1969

Moms og månelanding

Familiefaren Leif Hoff er en av dem vi møter i
Familiefaren Leif Hoff er en av dem vi møter i "Kjære dagbok". Han bor fortsatt i huset på Grefsen, og skriver stadig familiedagbøker. (Foto: Privat)
Året 1969 står for tur i serien "Kjære dagbok", som er basert på virkelige dagbøker. Det var året da Neil Armstrong satte sin fot på månen, Vietnamkrigen raste og momsen ble innført i Norge. Store og små hendelser fra fire dagbokskrivere gir oss et inntrykk av livet i her hjemme.

Dagboktekstene er illustrert med filmopptak fra NRKs arkiv for å blåse liv i året da 76 år gamle Otto så Wirkolas lange hopp i Vikersundbakken på tv hos naboen.

Otto var en naturens mann som skrev korte, konsise notater i sin dagbok. "I dag er det 42 år siden vi gifted oss så "tiden den svinder i hast som en drøm". 7 gr minus kl 22.00 Stille vær, ikke snø!"

Kona Hulda, som dette året var 67 år, skrev levende om arbeid i hus og hage, om ekteskapelig ufred, familiebesøk og den vanskelige tiden da mannen ble syk og døde.

"Fikk sjokk i dag! Jeg fikk ikke vekket Otto i dag. Han reagerte ikke på navnet sitt eller ved berøring. Jeg skaket ham frem og tilbake og snakket..."

Månelandingen
Både Hulda og 16-årige Anne er opptatt av månelandingen i juli. Men det er den unge Oslo-jenta som setter ord på sine motforestillinger.

Hennes dagbok er ellers full av flyktige forelskelser, strev med alvorlige spiseforstyrrelser og religiøse dilemma: "Jeg har vært på lagsmøte og bønnemøter i frikvartene. Jeg er fortvilet. Kristendommen river og sliter i den ene enden, mens uvissheten og feigheten sliter i den andre enden""

Krangel om hårlengde
Et helt annet dilemma dukker opp hos familien Hoff på Grefsen i Oslo. Eldste sønn i huset vil ha langt hår! "Jan var sint før vi gikk. Han ble klippet av sin far, og klaget etterpå at han var "barbus", men det var langt fra.."

Det var en konflikt mange som hadde tenåringssønner opplevde på denne tiden, da langt guttehår til og med ble debattert i Heradstveits "Åpen post" på NRK.

Om serien
"Kjære dagbok" er en serie der Perspektiv-redaksjonen i NRK Fakta har fått tilgang på dagbøker fra publikum.

Hvert program tar for seg et bestem årstall, fra 60-tallet til 1998, der det skjedde en begivenhet av spesiell historisk betydning. Med utgangspunkt i dagbøkene veves store og små opptrinn i personenes private liv sammen med begivenheter i Norge og resten verden.

Det blir også nostalgiske gjensyn med utgåtte trender og tidløse menneskelige dilemmaer. NRKs fantastiske arkiv brukes for å skape tidsbilder utenom det vanlige.

Handlingen i hver episode strekker seg over eksakt ett år, fra nyttårstalen 1. januar til rakettene igjen smeller ved nok et årsskifte.

Egenproduksjon fra NRK Fakta, Perspektiv-redaksjonen
Hovedproducer program 2: Sidsel Mundal
Prosjektleder "Kjære dagbok": Harald Reitan
Kontaktperson Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900 info@nrk.no