Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 2. november 2009 kl 20.10 Kommunismen - draumen om eit paradis

Tsjekkoslovakia under lupen

I denne dokumentarserien i tre deler får vi et personlig innblikk i livet i de tidligere kommuniststatene. Kveldens program ser nærmere på Tsjekkoslovakia. (Foto: BBC Worldwide)
I denne dokumentarserien i tre deler får vi et personlig innblikk i livet i de tidligere kommuniststatene. Kveldens program ser nærmere på Tsjekkoslovakia. (Foto: BBC Worldwide)
I serien om livet i kommuniststatene bak jernteppet ser vi denne gangen på Tsjekkoslovakia – landet som forsøkte å mykne opp kommunismen.

I Tsjekkoslovakia ble kommunismen forsøkt liberalisert i 1968 – i det som ble kalt Prahavåren. Det tok imidlertid ikke lang tid før reformasjonene ble brutalt slått ned på, da landet ble invaderte av de allierte gjennom Warszawapakten.

Historien skrevet på ny
I tiden som fulgte, ble reformasjonene reversert, og den kompromissløse kommunismen, kjent som "normaliseringen", ble gjeninnført. Reformatorene ble forflyttet, tiltakene de igangsatte ble reversert og historien skrevet på ny.

Om serien
Denne BBC-serien i tre deler skildrer forholdene i kommuniststatene og gir et unikt innblikk i hverdagen bak jernteppet. Serien avslører hvordan hverdagen artet seg for gjennomsnittsbefolkningen i kommuniststatene. Resultatet er en skildring som går dypere enn de velkjente overskriftene om spioner, overvåkning, hemmelig politi og politisk undertrykkelse.

Gjennom et rikt erfaringsgrunnlag får vi et unikt innblikk i selve følelsen av at verden, slik man kjente den, nærmest forsvant over natten. Ved hjelp av sjeldent arkivmateriale kan de som opplevde denne særskilte tiden fortelle sine historier.


Britisk dokumentarserie i tre deler
Produsert av BBC Worldwide (2008)
Originaltittel: "The Lost World of Communism"
Producer prog. 1 og 2: Peter Molloy
Producer prog. 3: Bill Treharne Jones
Norsk kommentar: Knut Magnus Berge
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900