Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. desember 2004 kl 20.10 Profil: Michelangelo, den guddommelige

En mester fra renessansen

Skulptøren Romolo Burati med David. (Foto: BBC)
Skulptøren Romolo Burati med David. (Foto: BBC)
I en todelt dokumentar fra BBC skal det handle om Michelangelo (1475-1564), kunstens første virkelige superstjerne. Vi følger hans vanskelige vei til suksess, fra en barndom med en voldelig far til konfrontasjoner med samtidige kunstnere.

Da Michelangelo var seks år gammel, døde moren hans. Som 13-åring gikk han, mot farens vilje, i lære hos maleren Domenico Ghirlandaio. På denne tiden begynte han også å studere anatomi. Og det viste seg snart at det var som skulptør han hadde det største talentet. I motsetning til sin samtidige, Leonardo da Vinci, lagde han skulpturer av idealmenneskers kropper, og ikke slik de egentlig så ut.

I 1502 var den vakre skulpturen Pieta klar. Få dager etter påsto en annen kunstner at han hadde lagd den. Den samme natten hogget Michelangelo navnet sitt inn i verket i sinne. Ikke lenge etter begynte han på den verdenskjente skulpturen David, inspirert av kong David fra Det Gamle Testamentet. Denne statuen var 4,34 meter høy, og gjorde Michelangelos navn udødelig for alltid.

Rekonstruksjon
I programmet får vi se skulptøren Romolo Burati gjenskape de viktigste trekkene i Davids ansikt med stor respekt for den håndverksmessige dyktighet som Michelangelo nedla i sine verk. Men én ting er å skape stor kunst, en annen utfordring er å finne en måte å transportere statuen på. Statuen David veide flere tonn, og det var slett ikke enkelt å frakte den på steinete gater. Det hadde vært en utfordring selv for oss i dag.

Ingeniøren Nick McLean følger i Michelangelos fotspor. Ved hjelp av illustrasjoner og dagboknedtegnelser fra et øyenvitne har McLean konstruert et transportsystem som kan frakte en kopi av David gjennom italienske brostensbelagte gater.

Gjennom arbeidet med David viste Michelangelo seg ikke bare som en stor skulptør, men også som en svært dyktig ingeniør.

Britisk dokumentar
Originaltittel: The Divine Michelangelo
Produsert av BBC Worldwide
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78LENKER
  • Les mer