Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 4. september 2002 kl 20.35 Vagn i Japan

Vagn i Kyoto

Vagn Olsen sammen med båtmannen Tadashi Takanishi fra Kyoto. (Foto: DR)
Vagn Olsen sammen med båtmannen Tadashi Takanishi fra Kyoto. (Foto: DR)
Den reisende danske Vagn Olsen besøker Kyoto, Japans gamle kulturby som var landets hovedstad gjennom mer enn tusen år.

Det ligger et hav av tid mellom Toyota City som Vagn besøkte i forrige program, og den gamle kulturbyen Kyoto (hovedstad i Japan 794-1868). Den er også en by med mange hundre templer.

Te-studenter
Samtidig med kirsebærblomstringen går den årlige parade gjennom byen, med fest, farger og smell. I en stille sidegate treffer Vagn på noen unge japanere som faktisk er te-studenter. De vil holde liv i de gamle japanske te-seremoniene.

Båtmann Vagn
Mange vil huske Vagn Olsen som kanalbåtentusiast fra tidligere sendte reiseserier, og på Biwo-sjøen nord for Kyoto får han prøvd seg på det våte element igjen. Han legger ut sammen med pensjonisten Tadashi Takanishi som ror en turistbåt på innsjøen. Ferden fortsetter hjem til Tadashis foreldre, begge i 90-årene, og videre til Tadashis hus der hustruen venter med sukiyaki.

Kunsthåndverk
Mutsumi Suzuki er en etablert kunsthåndverker i Kyoto, og Vagn kikker innom for å beundre hans flotte arbeider i lakkert tre. Ta for eksempel en praktfullt utseende liten treskål som er bearbeidet gjennom åtte år, pusset og lakkert utallige ganger. Nå er den endelig klar for salg: Pris kr 30 000!

Om serien
Vi har tidligere fulgt Vagn Olsen på kanalferie i Europa, på arabiske eventyr og til New Zealand. Nå tar den reisende dansken spranget til Japan, der en togreise på 3000 kilometer venter. Han møter innbyggerne på hjemmebane i deres supermoderne og samtidig dypt tradisjonelle verden. Vi besøker småbyen Noboribetsu lengst nord på øya Hokkaido, så vel som metropolen Tokyo. Giganten Toyota viser seg å være en majestetisk bedrift, men den lille private suppefabrikken får også besøk. Vi lærer å innta sukiyaki korrekt, med underkroppen skjøvet inn under et lavt japansk bord. Kirsebærblomstringen i Tsuysama oppleves og til sist besøkes øya Tanegashima på Japans sørkyst.

Dansk reiseserie i seks deler
Ved Vagn Olsen
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57