Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. juli 2009 kl 19.30 Ei kaldblodig verd

Vekselvarmt med Attenborough

Sir David Attenborough i engasjerende omgang med vekselvarme dyr. (Foto: BBC Worldwide)
Sir David Attenborough i engasjerende omgang med vekselvarme dyr. (Foto: BBC Worldwide)
Sir David Attenborough mener slangen er det mest misforståtte av alle dyr.

Slangens form er hva som først og fremst har bidratt til artens framgang, poengterer Attenborough. Fra engang ganske enkelt å ha vært en firfisle uten ben, utviklet slangen seg til å bli en av de mest velutrustede rovdyr på Jorden.

I et nattlig opptak skal vi til USA for å spionere på klapperslanger i mørket og se hvordan de jakter på og overlister byttet. Scenen er filmet med infrarøde kameraer.

Spyttende kobra
Visste du at slangene forsøker å unngå å bruke hoggtennene, fordi de kan skade seg selv i angrepet? Men, som Attenborough viser i løpet av sendingen, så finnes det andre måter å forgifte byttet på enn ved bitt. Dette får han demonstrert fullt ut da han setter på seg en maske, beregnet til å beskytte ham mot det giftige spyttet fra en kobraslange.

I dette avsnittet av "Ei kaldblodig verd" får vi også se – ved hjelp av røntgenkamera – teknikken en slange bruker når den sluker, knuser og spytter ut igjen (skallet av) et fugleegg mange ganger større enn dens eget hode.

Men det virkelig hårreisende opptaket er av en pytonslange som svelger en hel gaselle!

Mer om serien
Med "Ei kaldblodig verd" (Life in Cold Blood) i fem deler tar Sir David et fargerikt farvel i selskap med kameleoner, iguaner, krokodiller og skilpadder – og dette er hans definitivt siste naturserie på tv. Som vanlig med en særdeles engasjert Attenborough som varmblodig formidler.

Amfibiene og reptilene er blant de mest framgangsrike artene som jorden har fostret. Ved hjelp av ny teknologi, kan David Attenborough avsløre detaljer omkring reptilene og amfibienes oppførsel som det hittil ikke har vært mulig å iaktta.

I løpet av serien skal vi til flere ulike kontinenter. "Ei kaldblodig verd" er David Attenboroughs fullending av sirkelen. Han begynte i BBC i 1952. Siden 1954 har han laget naturprogrammer for det britiske kringkastingsselskapet, og den aller første utsendelsen med ham handlet om – ja, nettopp – reptiler.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk naturserie (2008)
Originaltittel: Life in Cold Blood
Produsert av: BBC Worldwide

TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no