Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. juli 2009 kl 22.15 Dokusommer: En reise til Darfur

Krigens vitner

En filmregissør og en engasjert student tar turen til Darfur der de møter skjebnene fra krigen. (Foto: Mundovision Ltd)
En filmregissør og en engasjert student tar turen til Darfur der de møter skjebnene fra krigen. (Foto: Mundovision Ltd)
Folkemord eller borgerkrig? Regjeringsbestemte tvangsforflytninger og økologisk tragedie? Hva er det egentlig som skjer i Darfur, og hvordan går det med menneskene der? En filmregissør og en engasjert student tar turen til Darfur for å finne svar.

Regissør Alexandre Trudeau er sønn av Canadas tidligere statsminister, og han har i mange år oppsøkt krigsherjede og konfliktfylte områder. Som 34-åring med egen familie gjør han seg klar for en siste reise til et farlig område. Det er den unge studenten Jonathan Pedneault som har overtalt ham til å reise. Jonathan jobber aktivt for å fremme det canadiske folks bevissthet om grusomhetene og folkemordene som pågår i Sudan. Sammen skal de komme tett på tragediene som utspiller seg i Darfur.

Kampen for å overleve
Jonathan og Alexandre reiser gjennom et dramatisk og vilt landskap der de opplever menneskers fortvilelse. De ser hvordan frivillige organisasjoner jobber for å skaffe mat til de sultende menneskene og hvordan flyktninger kjemper for å skaffe vann. De blir vitne til hvordan familier, som bor i hytter av kvister, lever i uvisshet om hvordan framtiden blir, og hvordan flere og flere mennesker som er rammet av borgerkrigen, strømmer inn i flyktingeleirene. Alle med ett mål å kjempe for - nemlig å overleve.

I krigens hjerte
Sammen med en gruppe opprørere klarer filmskaperne i hemmelighet å komme over grensen til Vest-Sudan som er sentrum for krigssonen. De får innblikk i opprørernes kamp mot undertrykkelsen når de blir kjent med en av lederne i gruppen. Opprørerne er vanlige folk som har samlet provisoriske styrker.

Jonathan og Alexandres reise avslører et samfunn der menneskene ikke har noe sted å flykte til og en ny tragedie lurer rundt hvert hjørne. Skadene som er gjort i regionen, er ufattelige. Teamet ser rester etter systematisk ødeleggelse, landsbyer som er brent ned til grunnen og gamle kvinner som leter etter mat i slummen. De finner dusinvis av familier som har mistet alt, og som ikke kommer seg videre mot redning fra ørkenens vind, sand og ufattelige varme.

Dokumentaren har vært sendt tidligere.

Canadisk dokumentar (2008)
Produsert av Mundovision Ltd
Original tittel: Refuge: A Film About Darfur
Regi: Alexandre Trudeau
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900