Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. september 2002 kl 21.15 Presidenten

Presidenten får en belæring

President Bartlet (Martin Sheen) blir irettesatt av USAs førstedame Abigail (Stockard Channing). (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet (Martin Sheen) blir irettesatt av USAs førstedame Abigail (Stockard Channing). (Foto: Warner Bros.)
Ainsley Hayes, republikaner, er nylig tilknyttet som rådgiver i Det hvite hus av president Bartlet som er demokrat. Pressesjef C.J. ergrer seg grønn på en gammel general og velger å gå i nærkamp med ham. Og USAs førstedame Abigail belærer presidenten.

Presidentens avgjørelse om å hente inn en lynende intelligent og slagferdig kvinne fra ”fiendens leir” som rådgiver blir litt av en prøvesten for staben i Det hvite hus. Ukens episode i serien viser at all begynnelse er vanskelig.

C.J. i nærkamp
Like før en av de mer markante generalene i det amerikanske forsvaret skal pensjoneres, akter han å sette sluttstrek med å kritisere presidentens kutt i forsvarsbudsjettet på et politisk talkshow. Presidentens pressesjef C.J. har noe i bakhånd som kan stoppe generalen, nemlig hemmelig informasjon om at hans krigsmedalje er vunnet på falske premisser. Men tør C.J. å bruke dette mot generalen?

En lekse for presidenten
Bartlet har problemer med å få sving på sin ukentlige radiotale, og da kona Abigail har litt tid til overs, øyner de en stille stund der arbeid og kos kan kombineres. Men hvem har noen gang mottatt noe uten å yte noe i gjengjeld? Bartlets radiotale skal handle om kvinnenes innflytelse i amerikanske historie, bestemmer Abigail.

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Bartlets dedikerte stab står på fra morgen til kveld for å styrke bildet av presidenten blant presse og publikum. Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er hans nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Selv om han betrakter presidenten som en kløne, forsvarer han ham med nebb og klør, og han slår nådeløst ned på stabsmedlemmer som utsetter presidenten for negativ publisitet.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford). Josh er en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid har han sterke meninger som han ikke alltid uttrykker like diplomatisk, noe som forårsaker høye bølger rett som det er.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun demper gemytter og holder ”ulvene” på avstand sammen med kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff). Han har en uformell stil og en kynisk sans for humor som har reddet ham ut av mang en kinkig politisk situasjon. Alle sider ved en sak blir grundig analysert før Toby tar en beslutning.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) er hans rake motsetning, et rendyrket politisk dyr som med letthet utformer passende erklæringer for presidenten. Detaljene er han imidlertid ikke så nøye med, han har lett for å ta snarveier. Dessuten har han en forkjærlighet for kvinner som lett kan komme til å sette hans lovende karriere i fare.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57