Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. januar 2002 kl 22.00 Faktor: Faktor: Buss, banjo og balsam

Moja på tvoja

Moja på tvoja. (Foto: Lars Åke Andersen)
Moja på tvoja. (Foto: Lars Åke Andersen)
”Moja på tvoja” betyr ”Mitt og ditt”, og er et uttrykk som stammer fra pomorhandelen - en byttehandel mellom nordmenn, samer og nordlige russere fra 1700-tallet til utpå 1900-tallet. I dag er dette samarbeidet ført videre med den norsk, samisk og russiske musikk-gruppen ”Moja på tvoja”. Her deltar den karelske sanggruppen Rosynka (fem jenter fra hovedstaden Petrozavodsk), den nord-norske visegruppen Boknakaran, og den samiske joikeren Ande Somby.

Tilsammen er ”Moja på Tvoja” en gjeng på 11 uhøytidlige utøvere. Musikken deres er en blanding av russiske folkesanger, samisk joik og nord-norsk visepop. Gruppen har skapt nye og spennende uttrykksformer og ga i sommer ut sin første CD, som har høstet glitrende kritikker i nasjonale og internasjonale tidsskrifter. I sommer la gruppen ut på samspill over kulturgrensene nordpå. I Nord-Norges hovedstad Tromsø holdt de èn konsert – som ble en suksess. Faktor fikk være med.

Tverrkulturelt
Musikerne ser også nærmere på norsk-russiske forhold. Muntre historier om hverandres væremåte blir overlevert under konserten og gode replikker kommenterer alt underveis. Under oppholdet i Tromsø besøker de også mannskapet på en russisk tråler. Der sitter alle sjøfolkene ombord. Ingen får gå i land. Skipperen forteller om dårlige forhold mellom nabofolkene. Rosynka synger til mannskapet og gir de igjen varme følelser.

Rosynkas Russland
Etter Tromsø kjører ”Moja på tvoja” 1.600 kilometer i en trang minibuss på humpete veier til Petrozavodsk. Her møter de karelsk og russisk kultur. De opptrer i den karelsk-norske foreningen, hvor medlemmene snakker norsk og synger norske sanger. Jentene i Rosynka viser også fram sitt Russland. De tar oss til arbeidsplassen sin og viser også hvorfor Lenin-statuene fortsatt står igjen i byen. Etter mange skråblikk på norsk-russiske forhold tar de oss til slutt med til den karelske landsbygda.

Landsbyen Svjatosero ser forlatt og forfallen ut. Menneskene som bor der, er derimot høyst oppegående. Ungguttene går med Nike-luer og fisker etter ål i sjøen. De gamle konene er vennlige og kan fortsatt karelske sanger. Og på tradisjonelt vis skåler alle med karelsk balsam.

Etter ti dager med åpne og varme møter mellom de tre kulturer humper de norske og den samiske musikeren 1.600 trange kilometer hjem igjen.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Rune Ytreberg og Stein Åge Isaksen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilde
”Moja på tvoja” er en norsk, samisk og russisk musikkgruppe som ser humoristisk på norsk-russiske kulturelle forhold. Musikken deres er en blanding av russiske folkesanger, samisk joik og nord-norsk visepop (Foto: Lars Åke Andersen)


LENKER
  • Les mer om Boknakaran 
  • Les mer om Moja på tvoja