Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. april 2007 kl 19.55 Faktor: Drømmefotball

Lærer gatebarna i Brasil spille fotball

Regiano (14) og Maren (28) blir venner under det to uker lange oppholdet. (Foto: Stein Åge Isaksen, NRK)
Regiano (14) og Maren (28) blir venner under det to uker lange oppholdet. (Foto: Stein Åge Isaksen, NRK)
Fotball er fellesnevneren når norske Maren (28) og brasilianske Regiano (14) møtes til duell i Brasil. Men det er også det eneste de har felles. Maren er fotballspiller med suksess fra rike Norge. Regiano er en av mange fattige barnearbeidere i Brasil. I to uker skal de delta sammen i et prosjekt som vil stoppe barnearbeid. Spørsmålet er om to uker kan gjøre noen forskjell?

For mange nordmenn er Brasil det store fotball-landet. Her er fotball religion. Er du god i fotball er du en gud i Brasil. Samtidig har landet 20 millioner fattige barn. For mange av dem er drømmen å bli en stor fotballspiller.

Vil stoppe barnearbeid
Tre norske jenter, Maren, Tonje og Marianne har fått oppdraget. De skal lære fattige barn i Brasil å spille fotball. Jobben inngår i et prosjekt for å stoppe barnearbeid.

- Jeg har ikke noe håp om å redde verden, men tror jeg kan gi barna en fin opplevelse her og nå, sier Maren.

– De norske jentene er de beste, de gjør dette med kjærlighet og omtanke, sier prosjektets grunnlegger dr. Tasso Lugon. – De lærer barna viktige ferdigheter og holdninger.

Den pensjonerte høyesterettsdommeren inviterte selv jentene hit etter å ha møtt dem på u-lands studiet.

Toppidrettsutøvere og frivillige
De norske jentene er alle toppidrettsutøvere. Maren og Tonje har spilt fotball for Røa og Manglerud Star, Marianne har spilt basket for Ullern. De har også lang utdannelse innen barne- og omsorgsarbeid. De lot seg ikke be to ganger selv om de verken får lønn for jobben eller utgiftene dekket.

Regiano (14) er en av mange barn som fattige foreldrene har sendt på arbeid i stedet for på skole. Han har i flere år slitt i eukalyptusskogen mens han drømte om å bli en god fotballspiller. Nå slipper han å jobbe, han får gå på prosjektskolen og være sammen med jentene i 2 uker.

- Jeg synes jentene er pene og de er fra et annet land. De kan spille fotball og lære oss å spille, sier Regiano forventningsfullt.

Maren og Regiano utfordrer hverandre til duell i fotballtriksing. Maren vil vinne for å sette seg i respekt, Regiano vil vise at brasilianerne er best. De to ukene skal også ende opp i en fotball-landskamp mellom de norske jentene og de brasilianske barna.

Sterke bånd
For barna handler samværet ikke bare om idrett og ferdigheter. De ser opp til jentene og knytter seg til dem. Regiano blir trist ved tanken på at jentene skal dra så snart. Han vil gjerne lære mer enn det 2 uker gir rom for, mer fotball, mer basket, mer engelsk, og mer om jentenes oppdragelse. Jentene på sin side er innom her som en del av en lengre reise i Sør-Amerika og må dra videre etter endt oppdrag.

Tilbake sitter Regiano og de andre barna. Hva tenker de når jentene er dratt? Har jentene fått utrettet noe på to uker? Og hvordan gikk det med trikseduellen og landskampen?

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks, Tromsø (2007)
Programansvarlig: Stein Åge Isaksen
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no