Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. august 1999 kl 19.30 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 5. august kl 19.30
Min hage

Brehagen i Stryn

Inger Fure har brukt seks år på å bygge opp en hage ved kanten av Jostedalsbreen, en hage som er en enestående samling fjellblomster og urter.
I en frodig hage ved Strynsvannet er villblomster, busker og trær samlet til det som må være den største villflora-hagen i landet. Den er laget av gartneren Inger Fure frå Hjelledalen, som til nå har samlet over 300 sorter planter.

Hagen ligger i et unikt klima-område, for her møtes ytterpunktene i norsk natur. På den ene siden finner vi den største isbreen på fastlandet i Europa, Jostedalsbreen. På den andre siden av vannet ligg bygda Flo, og den største sammenhengende lindeskogen i Nord-Europa. Skogen er en rest etter varmeperioden i Norge for 6000 - 8000 år siden, da temperaturen var på nivå med dagens Spania.

En del av Nasjonalparksenteret
Villflora-hagen er en del av anlegget til Jostedalsbreen Nasjonalparksenter, og gjennom hagen renner det en liten elv med vann fra de veldige ismassene i fjellene ovenfor. De værharde platene som Issoleia og Stjernesildre, har Inger hentet like oppunder brekanten. De mer varmekjære kommer fra området rundt vannet.

Planter som er nyttet i medisin og mat
Her finnes det kulturhistoriske planter som man har brukt til mat eller medisinsk bruk. I tillegg finnes det også en god del giftige planter som blant andre Tyrihjelm, og selvsagt er vestlandsplanten Vårmarihand i utvalget, brukt som elskovs-middel gjennom tusenvis av år.

Inger Fure er stadig på jakt etter nye planter, og ofte må hun supplere arter som ikke har klart vinteren eller de nye grannene i bedet. Innimellom er det godt og bare ta en rolig spasertur i den veldige lindeskogen i Flostranda. Det er blant annet også en av opplevelsene som programmet \"Brehagen\" byr på.

NRK1 torsdag kl 19.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. En liten bekk for de vannkjære plantene i Brehagen.

2. Programleder Margrethe Henden Aaraas (t.v.) i ivrig samtale med gartner Inger Fure. I brehagen har Fure samla planter frå ytterpunkta i norsk natur.

3. Inger Fure i Stryn har samla over 300 planter frå villfloraen i indre Nordfjord.


Ved: Margrethe Henden Aaraas og Steinar Lote
Musikken er av: Øyvind Lyslo

Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53