Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 3. august 2007 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Damene i Nyksund

Marit Nygård er en av fem damer som bor i Nyksund. Fjellet i bakgrunnen heter Nyken. (Foto: Tor Sivertstøl)
Marit Nygård er en av fem damer som bor i Nyksund. Fjellet i bakgrunnen heter Nyken. (Foto: Tor Sivertstøl)
Den gangen små båter med mast og seil rådde grunnen, var Nyksund et av de store fiskeværene i Vesterålen. Men da det kom en motorisert tid som krevde store fartøy, ble sundet for lite, og skutene og fiskerfamiliene dro til andre steder. På 80-tallet var Nyksund folketomt, og forfallet grep om seg.

De som oppdaget Nyksund på nytt, var et par tyskere som så det eksotiske i utposten mot Norskehavet. I dag driver de hver sin restaurant, på hver sin side av sundet, for i sommerhalvåret strømmer turistene til det som så ut til å bli et sted for skrømt og draug. Men først og fremst er det en flokk kvinnelige kunstnersjeler som setter sitt preg på fiskeværet, kvinner som har gjort Nyksund til sitt nye hjemsted.

Fallskjerminstruktør i Florida
- Å flytte til Nyksund er det mest ekstreme jeg har gjort, sier Irene Hessling, og hun har gjort mye ekstremt i livet. I ti år var hun fallskjerminstruktør i Florida, og fritiden brukte hun til å kaste seg utfor stup og tårn i fallskjerm. Etter å hørt en venninne fortelle entusiastisk om det ukjente paradiset, kjøpte hun hus i Nyksund uten å ha sett så mye som et bilde av stedet. Og hun angrer ikke. I dag livnærer hun seg ved å være yogainstruktør for kvinner fra hele Vesterålen.

Frisk i Nyksund
- Jeg dro til Nyksund for å bli frisk, og jeg er i ferd med å bli det, jubler Marit Nygård, en ung talentfull pianist som sto ved terskelen til en lysende karriere, men som møtte veggen og ble utslitt. Kroppen og tankene trengte ny kurs.

- Vi var på rundreise i Vesterålen og kjørte feil. Da vi kom til Nyksund, visste vi at det var her vi skulle bo, sier Synne Meland. Hun har sangutdannelse, men fikk nok av å stå i et konsertlokale kveld etter kveld for å prestere. Sammen med den dansk/franske mannen sin, Martin Brase, har hun det siste året omskapt et falleferdig hus til et nytt hjem. Innimellom livnærer de seg ved å selge norske tømmerhytter til Frankrike.

Berthe Grindalen er utdannet i skogbrukfaget, og kommer fra dype østlandske skoger. Hun falt for det nordnorske lyset og de snaue knausene rundt Nyksund. I det nyrestaurerte huset sitt bruker hun tiden til dels med pensel og palett, dels med manuset til en bok om kunsten å leve.

I et nytt hus, som skiller seg fra alle andre, har bildekunstneren Sigrid Szetu atelieret sitt. Hun er internasjonalt kjent, og har hatt utstillinger i mer enn tjue land verden over. I sterk kontrast til storbylivet hun har levd, har hun søkt hjem til Nord-Norge og lille Nyksund. Opprørt hav og flammende nordlyshimmel inspirerer.

Én ung mann…
Sist sommer våget også en ung mann å sette bo blant kunstnerkvinner i Nyksund. Vebjørn Sommerset er en av de få unge som har utdannet seg til smed, og i Nyksund fant han en gammel smie, der den siste som flyttet, hadde arbeidet sitt. Den nye smeden i Nyksund satser på kunsthåndverk.
Men helst vil de gjøre minst mulig. Helst vi de bare se og sanse, tenke, føle og være nær hverandre. De er en uvanlig flokk, og de lever på et uvanlig sted.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30 oddgeir.bruaset@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no