Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. mars 2009 kl 19.00 Bokprogrammet: Gangstere

En ny mafia i litteraturen

Loretta Napolitana er aktuell med boken
Loretta Napolitana er aktuell med boken "Røverøkonomien". Hans Olav Brenner snakker med henne i Bokprogrammet. (Foto: NRK)
Nyhetsbildet forteller oss nesten daglig om den organiserte kriminaliteten som øker i omfang. Også forfattere er opptatt av de nye gangsterne – de som sjonglerer mellom narkotikasmugling, menneskehandel, eiendomsspekulasjon og miljøkriminalitet.

Bokprogrammet spør tre aktuelle forfattere om hvor bekymret vi bør være og i hvor stor grad de kriminelle nettverkene har fått fotfeste i vår del av verden.

Røverøkonomi
Loretta Napoleoni kommer fra Italia, et land som tradisjonelt har vært nært forbundet med organisert kriminalitet. Hun er utdannet økonom og er en av mange fagbokforfattere som nå skriver om den kriminelle delen av verdensøkonomien. Nå er hun norgesaktuell med "Røverøkonomien", en bok hun fikk ideen til da hun så filmen "Matrix".

Den illusoriske økonomien
- Boken er ment som en vekker. Etter Berlinmurens fall mistet politikerne kontrollen over økonomien og illegale krefter tok over. Jeg vil fortelle folk at vårt økonomiske system langt på vei er en illusjon, sier Loretta Napoleoni til Bokprogrammet.

I "Røverøkonomien" fordyper hun seg i globaliseringens mørke sider, og dokumenterer blant annet hvordan kriminelle gjenger slår seg sammen i internasjonale nettverk. Hun er også opptatt av hvordan den organiserte kriminaliteten er som en slags parasitt på den lovlige økonomien.

Svensk innsikt
Temaet opptar også romanforfatterne, deriblant norske Stein Morten Lier og svenske Jens Lapidus. Begge skriver kriminalromaner som ligger tett opp mot virkelighetens verden. Gjennom sin jobb som forsvarsadvokat får Jens Lapidus førstehåndskjennskap til den underverden han skildrer i sine romaner.

Til forskjell fra de fleste krimforfattere, skriver Lapidus utelukkende fra de kriminelles ståsted. Både den suksessfulle debuten "Cash" og oppfølgeren "Aldri fucke opp" handler om kampen mellom rivaliserende dopselgere og et utelivsmiljø der drabantbygjenger og overklasseungdommer møtes over champagneflasker, kokainstriper og en felles drivkraft: Penger.

Norge et drømmemarked
I Norge er det Stein Morten Lier som har spesialisert seg på å skrive krim om organisert kriminalitet, i bøker som "Mafya", "Catch" og "Øye for øye". Som sønn av privatetterforsker og tidligere politiinspektør Leif A. Lier, har han fått god innsikt i kriminelle miljøer, både i inn- og utland. I Liers romaner knyttes ofte østeuropeisk mafia sammen med norske finansakrobater, noe forfatteren mener er en høyst realistisk sammenkobling.

- Norge er i ferd med å bli et drømmemarked for de kriminelle nettverkene, hevder Stein Morten Lier. I "Bokprogrammet" tar han programleder Hans Olav Brenner med på en ferd gjennom Oslos underverden.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2009)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900