Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 29. april 2009 kl 21.35 Hvordan ble jeg meg?

Uten å snuble: Colin Jackson

Colin Jackson var innehaver av verdensrekorden på 110 meter hekk og lurer på om det er hardt arbeid og viljestyrke som har gjort han så god, eller om han er født med talent for hurtighet og styrke? (Foto: BBC Worldwide)
Colin Jackson var innehaver av verdensrekorden på 110 meter hekk og lurer på om det er hardt arbeid og viljestyrke som har gjort han så god, eller om han er født med talent for hurtighet og styrke? (Foto: BBC Worldwide)
I "Hvordan ble jeg meg?" møter vi den tidligere hekkeløperen Colin Jackson (44). Hva kan vitenskapen fortelle om hvorfor han ble så god i akkurat hekkeløp?

For snart ti år siden la hekkeløperen Colin Jackson opp etter en strålende idrettskarriere, hvor han ble verdensmester to ganger og vant OL-gull. Nå skal han gå gjennom en rekke tester for å finne ut i hvilken grad hans talent og karakter er genetisk betinget, eller om det skyldes oppdragelse, livsstil og oppvekstmiljø.

Atletisk fortrinn
Colin lurer på om det er hardt arbeid og viljestyrke som har gjort han så god, eller om talentet er medfødt. Det kan røpes at en prøve av vevstoffet i beinmusklene til Colin viste at han har 25 prosent "spenstfibre". Prøver fra en rekke andre idrettsfolk viste verdier på bare en tiendedel av dette.

En faktor er Colins jamaicanske røtter. Jamaicanere er kjent for å støtte opp om sine barn, spesielt i idrett og sport. Selv om Colin vokste opp i Storbritannia, førte foreldrene denne tradisjonen videre. Og hjemme i Wales satt de og heiet på den jamaicanske sprinteren Don Quarrie foran fjernsynsskjermen, noe som fikk Colin til å drømme om å bli som Quarrie allerede som tiåring.

Mer om serien
Først ut i denne serien var den britiske tv-personligheten John Barrowman. Han er helt overbevist om at han er født homse og at homoseksualitet ikke er en legning som man velger seg. Sistemann ut er en kvinne – den verdenskjente fiolinisten Vanessa-Mae.

Serien tar for seg mange ulike vinklinger for å finne ut hvorfor jeg ble meg. Hva kan familiebakgrunn ha å si og hvordan spiller oppdragelsen i barneårene inn? Hvilke svar kan vi finne i biologisk og genetisk forskning? Ved å forske på røttene, oppdragelse, biologi og vitenskap vil vi få et større innsyn i hvorfor John, Colin og Vanessa-Mae er blitt til dem de er.

Britisk dokumentarserie i tre deler (2008)
Originaltittel: The Making of Me
Produsert av: BBC Worldwide
Kontakt i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900