Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. juni 2005 kl 19.55 Solbacken, avdeling E

Sammen for livet

Margit (Margreth Weivers) er på plass i sitt nye hjem Solbacken. (Foto: Sofia Sabel, Kamerareportage)
Margit (Margreth Weivers) er på plass i sitt nye hjem Solbacken. (Foto: Sofia Sabel, Kamerareportage)
Margit flytter inn, og etter mye om og men godtar hun at hun skal tilbringe sin siste tid der. Selv om hun motvillig har bosatt seg på Solbacken, har hun innsett at slik vil det bli fra nå av.

På Solbacken, avdeling E er det mangel på personale, og Lisbeth (Irma Erixson) har i lengre tid vært på jakt etter en ekstrahjelp eller vikar.

Da Jonatan (Rasmus Lindgren) dukker opp, ser det ut som om hennes problemer kan være løst. Ikke bare er han en flott mann, men det virker også som om han virkelig brenner for sitt yrkesvalg. Kan det bli bedre?

Om serien
I fem entimesavsnitt forteller Mannheimer om de ti gamle og personalet på aldershjemmet Solbacken, avdeling E. Her møter vi i tillegg til Margit George (Tord Peterson), Harriet (Gerd Hegnell), Asta (Lena Brogren), Olle (Dan Sjögren), Eva (Meta Velander), Tommy (Olof Tunberg), Greta (Inga Landgré), Per (Arne Augustsson) og Saga (Else-Marie Brandt). Gjennomsnittsalderen er 75 år.

I en serie om aldershjem kan det naturlig nok ikke bare handle om de som bor der. Også hardt prøvede omsorgsarbeidere og ikke minst pårørende må få sin plass. Vi møter Camilla (Gunilla Johnsson), Jonatan (Rasmus Lindgren) og avdelingssjef Ebba (Maria Hörnelius).

Mannheimer fikk gode tilbakemeldinger på at hun våget å ta opp emnet eldreomsorg på denne måten. Seerne flokket seg om tv-apparatet på mandagskveldene for å følge livet på Solbacken, og over to millioner svensker fulgte de fem episodene. Serien ble også nominert til beste svenske dramaproduksjon, og Carin Mannheimer ble kåret til Årets rivjern av en kvinneorganisasjon.

Mannheimer er også ansvarlig for manus og regi på serien "Sommer på Saltön" som nettopp ble sendt på NRK og som hadde et gjennomsnitt på over 700.000 seere.

Og "Solbacken, avdeling E" setter søkelyset på noe som er vel så aktuelt for Norge som for Sverige.

Svensk dramaserie (2003)
Originaltittel: Solbacken
Produsert av: SVT
Med: Margreth Weivers, Tord Peterson, Gerd Hegnell, Lena Brogren, Dan Sjögren, Meta Velander, Olof Tunberg, Inga Landgré, Arne Augustsson og Else-Marie Brandt.
Prosjektleder NRK. Hallvard Blekastad
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10