Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. juni 1999 kl 20.45 Havsula - uværsfuglen

Havsula uværsfuglen (ttv)


NRK1 søndag 13. juni kl 20.45
Havsula - uværsfuglen

Havsula - luftens hersker

Havsula, den største sjøfuglen på våre breddegrader, hekker i store kolonier på værharde og vanskelig tilgjengelige øyer utenfor kysten av Skottland.

BBC- produsenten Fergus Beeley og naturfotografen Michael Richards tilbrakte mange måneder ombord i båter og på ubebodde øyer utenfor skotskekysten for å kunne gi et riktig bilde av havsulenes liv.
Himmel og hav er havsulenes rette elementer. De tilbringer størstedelen av livet til sjøs. Ganske ubesværet flyter havsulene på luftstrømmene. Det gjør det mulig for dem å fly lange strekninger på jakt etter mat.
Med et vingespenn på nesten to meter kan havsula slå sammen vingene og stupe med en fart på 60 kilometer i timen ned i sjøen med nebbet først for å fange fisk. Med forsterket hodeskalle og en brystkasse med innebygde luftputer kan havsula praktisere denne spesielle fangstteknikken, som vi kan oppleve ved hjelp av undervannsfotografering.

Går i land for å hekke
Å gå i land er et nødvendig onde for havsulene, siden de trenger fast grunn under føttene for å kunne legge egg. Her på skotskekysten finnes øyer med klipper som stuper i havet. Dette er det ideelle sted for havsulene å bygge reir.
Havsulene finner vanligvis sin livsledsager når de er mellom fire og seks år gamle. Livslange parforhold er vanlig, og havsulene blir gjerne 20 år gamle. For å gjenkjenne sin \"familie\" på hekkeplassen har de utviklet et signalsystem seg imellom. Hunnen legger vanligvis ett egg, og etter seks ukers ruging kryper fugleungen ut av skallet. Da får foreldrene det travelt med å skaffe nok mat til det skrubbsultne avkommet. Og tiden er knapp. Før høststormene setter inn må ungen være flygedyktig og dessuten ha lært å skaffe seg mat på egenhånd.

Alke og lomvi
Også mange andre sjøfugler velger Storbritannias klipper å bygge sine reir på, inkludert alker og lomvier, som også figurerer i denne filmen. Den minste sjøfuglen, stormsvalen, er knapt større enn en svale og tilbringer dagen langt fra land hvor den \"fisker\" etter svermespore, en planktonart, på havoverflaten. Filmen viser for første gang disse elegante små fuglene på redet som er gjemt under kampesteiner på stranden. En av deres viktigste hekkeplasser er på øya Skokholm utenfor Wales.

Oljesøl
Siden filmen ble avsluttet har den tragiske ulykken med Sea Empress truet mange av de rikeste sjøfulgområdene i Storbritannia. Ett av opptaksstedene var på øya Grassholm utenfor
Wales, hvor 34.000 par av sommerhekkende havsuler tilfeldigvis var vel ute på sjøen da oljesølet inntraff i februar. Om høsten ville sjøen rundt den walisiske kysten vært full av et stort antall hovedsakelig flygeudykte, unge havsuler.

NRK1 søndag kl 20.45
Tidligere sendt 16.11.97

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Med et vingespenn på to meter er havsula den største sjøfuglen på våre breddegrader. (Foto: Michael Richards/BBC)

2. Havsulene hekker i svære kolonier på øyer utenfor skotskekysten. (Foto: Michael Richards/BBC)

Naturfilm fra BBC (1996)
Originaltittel: Gannets - The Storm Birds
Norske kommentarer: Hans Christian Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41