Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. oktober 2005 kl 22.05 Dok1: Når muslimske kvinner snakker om sex

Muslimske kvinner utilslørt om sex

Utilslørt om sex av arabisk-muslimske kvinner i
Utilslørt om sex av arabisk-muslimske kvinner i "Dok1". (Foto: Doc en Stock/Film en Stock)
Hva er igjen av "Tusen og en natt" i dag? Hvor er Sherazade og hennes sensualitet blitt av? Finnes det egentlig noe som er mer tabu å snakke om enn sex for kvinner innen den arabisk-muslimske kulturen?

En kvinnelig regissør av arabisk-muslimsk opprinnelse står bak dokumentaren der kvinner med samme bakgrunn våger å stå fram som vitner.

Retten til egen kropp
Har vi noen gang hørt arabisk-muslimske kvinner snakke åpent og fritt om sin seksualitet? I alle arabisk-muslimske land finnes de som kjemper for å oppnå de samme frihetene som mennene og som derfor utsetter seg for stor fare.

Dette er kvinner som krever retten til å bestemme over sin egen kropp. Åpenbart er det disse kvinnenes seksualitet som står i fokus for fundamentalistenes sinne og raseri.

De har erfart at å tale åpent ut, er noe som kan koste dyrt: Dødstrusler, familiemedlemmer som blir holdt fra hverandre, flukt og avstraffelse. Det har derfor budt på store utfordringer å lage dokumentaren.

Vi møter et titalls kvinner som forteller om sin sensualitet, sitt kjærlighetsliv, hvordan de liker å ha sex, hva de opphisses av, begjær, smerte og nytelse. Noen snakker i full åpenhet, enkelte med ansiktet bortvendt. Slik meddeler de seg om de mest intime delene av sitt liv.

Livsvarig mindreårig
Bak ordene ligger alle de vansker som disse kvinnene har måttet overvinne for å bygge opp en egen seksualitet, i omgivelser de ble født inn i som "livsvarig mindreårige".

Dokumentaren framstiller kvinner som utviser et eksepsjonelt mot. Den viser deres kamp og at det er en kamp som kommer til å ta lang tid.

Fransk dokumentar (2004)
Originaltittel: When the Muslim Women Talk about Sex
Produsert av: Doc en Stock / Film en Stock
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57