Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. februar 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Vårlig ouverture

Skarven på nært hold

I naturfilmen fra øya Sklinna på trøndelagskysten får vi oppleve skarven på nært hold. (Foto: Gunnar O. Nilsen)
I naturfilmen fra øya Sklinna på trøndelagskysten får vi oppleve skarven på nært hold. (Foto: Gunnar O. Nilsen)
På øya Sklinna på Trøndelagskysten kommer vi tett inn på skarven, den staselige fuglen som i sin tid ble forbundet med overnaturlige krefter, uvær og ulykke. Det nærmer seg mai, og fugler av mange slag setter kurs for de gamle reirplassene for å innlede hekketida.

Det finnes to slags skarv langs norskekysten, storskarv og toppskarv. Toppskarven er den minst tallrike, og de fleste av dem finnes langs kysten av Møre, Trøndelag og Nordland.

Sklinna ligger i havet utenfor Nord-Trøndelag, like sør for grensa til Nordland fylke. Øya har et bemannet fyr og et forholdsvis lite fuglefjell som inneholder alle de typiske fuglefjellartene.

Kongen på haugen
Når mai nærmer seg, er alle arter i sin fineste vårdrakt. På denne tida kommer også toppskarven inn fra vinterhavet med kurs for reirplassene. Da forandrer den seg fra å være et dystert skremsel til å bli en grønnlig-metallglinsende og staselig majestet, med smaragdgrønne øyne og gullgule nebbviker.

Mange andre fargerike og vakre fugler er også knyttet til livet rundt skarvura, og i filmen kommer vi tett inn på arter som blant annet alke, lomvi, krykkje og ikke minst den utrolige lundefuglen.

Drama og komikk
Toppskarven holder til nederst i ura, der steinene er så store at havet har gitt opp å rive dem med seg. Her utspiller det seg både dramatiske og komiske scener når skarvene forsøker å naske kostbart reirmateriale fra hverandre.

Hovedføden for skarven er fisk, og mange skarver møter døden i fiskegarn langs kysten, noe som har tæret hardt på bestandene de seinere åra.

Filmen "Vårlig ouverture" er en stemningsskildring i lys og musikk, produsert av Gunnar O. Nilsen som gjennom årene har laget mange naturfilmer for norske fjernsynsseere.

Norsk naturfilm fra 1998
Av Gunnar O. Nilsen
Redaktør Ut i naturen: Terje Dale
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900