Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 4. juli 2002 kl 22.30 Dok22: Vikingblod

Våre blodtørstige forfedre

Julian Richards.
Julian Richards.
Vikingene har vært med på å prege britenes historie. Julian Richards vil finne arkeologiske og vitenskapelige bevis på dette, og leter etter sannheten bak historiene om grusomme overfall langs den britiske kysten.

Funn av drapsofre i Wales, og et rasert kloster i Skottland er blant de første arkeologiske bevisene for vikingenes overgrep. Også i Norge kan vi finne bevis for våre forfedres reiser til de britiske øyer. Skatter fra plyndringer i Storbritannia er funnet gravlagt med vikinger, og forsterker deres forbindelse med øyriket.

I tillegg til å studere fortiden, vender Richards seg også mot vår tid. Hvor finner vi etterkommere av vikinger i Storbritannia i dag?

Om serien
Vikingene var et fryktløst folk som satte spor etter seg, også på sine herjinger langs den britiske kysten. Historiene og mytene om de brutale vikingenes overgrep er mange, og uten å støtte seg til vitenskapen kan det være vanskelig å finne konkrete svar. Julian Richards tar i bruk de nyeste verktøyene innen arkeologi og genetisk vitenskap for å finne spor etter vikingenes innflytelse på de britiske øyer.

Britisk produksjon i fem deler fra 2001
Originaltittel: Blood of the Vikings
Produksjon: BBC
Pressekontakt: Eiring Grytbakk, tlf 23 04 72 36
Sendt 4. juli på NRK1