Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. februar 2013 kl 20.15 Tore på sporet

Ti år med hjemlengsel


Isabell Henriksen er en sommerfugl i vinterland, brakt til kalde Norge fra Libanon mot sin vilje da hun var bare åtte år gammel. Hun kom til det som ble kalt et godt liv. Det ble det motsatte. Ti år senere lengter hun fortsatt hjem til mamma.

Isabell Henriksen ble døpt Racha da hun ble født i Libanon. Hun var ett av sju barn i familien, som vokste opp i vanskelige kår. Da Racha var åtte år gammel, ble hun en dag hentet av moren og tatt med til flyplassen i Beirut sammen med fire av søsknene sine. Beskjeden var at hun skulle sendes til sin biologiske far som hadde slått seg ned i Norge. Han hadde forespeilet ungene et liv ut av fattigdommen, og moren var enig i at ungene ville få det mye bedre i rike Norge enn i fattige Libanon.

Selv om ungene gråt og ikke ville reise fra moren sin, ble de satt på flyet og tatt imot i Norge av faren. Etter to år med mange bekymringsmeldinger fra skole og andre slo barnevernet og politiet til mot familien, og hentet ut ungene. Faren ble tatt med av politiet. Det handlet om mishandling av verste slag. Dette hadde fått foregå i to lange år. Ungene kunne fortelle de grusomste historier.

Et rop om hjelp
Etter at barnevernet hadde hentet dem, ble de likevel ikke sendt hjem til moren i Libanon. I stedet ble de fem skilt og plassert rundt omkring i barne- og fosterhjem i hele landet.

Isabell, som var en skikkelig mammadalt i Libanon, var redd for hva som hadde skjedd med moren og lengtet hjem hver dag. Til slutt skrev hun en mail til Tore på sporet som et siste rop om hjelp.

Om serien
Tore på sporet gikk på tv første gang våren 1996, og har vært en av NRKs største tv-suksesser. 17 år etter er Tore fortsatt på jakt etter forsvunnet slekt og familie.

Egenproduksjon, NRK Tyholt
Programleder: Tore Strømøy
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 41506747.
TV- seere bes hendvende seg til Publikumsservice, 815 65 900.