Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. oktober 2008 kl 19.55 Ansikt til ansikt

Vaskedame eller professor

Morten Krogvold har møtt Nina Witoszek. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold har møtt Nina Witoszek. (Foto: Morten Krogvold)
Den polske professoren Nina Witoszek er kåret til en av Norges viktigste intellektuelle. Hun er også prisvinnende forfatter og vinner av Fritt Ord-prisen 2005. Nina tar med seg Morten Krogvold i en gammel Skoda langs norske landeveier.

Bilen er ikke spesielt medgjørlig men de kommer seg fram, til en jordbæråker, et sandtak og til taket på operaen i Bjørvika.

Kastet ut av Polen
Witoszek er en fargerik kvinne. Hun ble kastet ut fra Polen fordi hun oversatte det som i Polen ble ansett som kontroversiell litteratur. Moren hennes påstår muntert at hun ble utvist fra Polen på grunn av sin dårlige oversettelse av Orwells "Animal Farm".

Da hun kom til Norge fikk hun ikke kultursjokk, men natursjokk. Hun hadde to valg; - bli vaskedame eller professor. Hun valgte det siste.

Verdt å lytte til
Morten Krogvold møter en energisk og leken dame, som på fritiden etter eget sigende skriver dårlig poesi og banale popsanger. Nina Witoszek er en flyktning det er verdt å lytte til. Hun gir aldri opp, selv om Skodaen er vanskelig å få start på.

Om serien
Det er klart for en ny runde med personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter.

De første åtte programmene i serien ble sendt vinteren 2004, og fulgt opp med åtte nye portretter vinteren 2006.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en unik måte.

Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

I år møter vi Arthur Arntzen, Shabana Rehman, Arne Nordheim, Lise Fjelstad, Ole Paus, Nina Witoszek, Henning Mankell, Leif Ove Andsnes og Gunnar Sønsteby.

Innkjøpt portrettserie i ni deler (2008)
Produsert av Fabelaktiv AS
Regi: Arne B. Rosted og Terje Nilsen
Produsenter: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no