Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 10. januar 2009 kl 22.15 Dokumentar: Svart musikk

Lenker av gull – svart amerikansk musikk

Lenker av gull – om svart amerikansk musikk. (Ill.: Program33)
Lenker av gull – om svart amerikansk musikk. (Ill.: Program33)
Frigjøringen av den svarte amerikanske musikken fra jernlenkene har vært en lang prosess. I dag er denne musikken smykket med lenker av gull.

Historien om den svarte amerikanske musikken er historien om en musikkform som slet seg fri fra jernlenkene den var lagt i. Dette er en del av USAs kulturhistorie og en del av landets politiske historie. Rytmene i den svarte amerikanske musikken har beveget verden – framover.

Virksomt middel
Den franske dokumentaren om afroamerikanernes kontinuerlige kamp for frihet skildrer hvordan deres musikk hele veien har vært et påtalende, styrkende og feiret virkemiddel. En musikkform som gjennom sin utbredelse også har fått en verdensomspennende dimensjon.

Armstrong til Public Enemies
Hele veien har den politiske kampen og musikken gjensidig gitt hverandre næring. Resultatet er at rundt 20 millioner afroamerikanere til tross for små materielle midler og liten makt har kunnet iverksette en av de største sosiale omveltningene verden har sett.

Dokumentaren om den svarte amerikanske musikken spenner over et tidsrom på 80 år – fra Louis Armstrongs trompet, til Chuck Berrys gitar-riff som utfordret det segregerte amerikanske samfunnet, til James Browns "Say It Loud", til Aretha Franklins "R-E-S-P-E-C-T", til Public Enemies "Black Planet".

Fransk musikkdokumentar (2008)
Originaltittel: Black Music
Produsert av: Program33
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no